tiistai 28. tammikuuta 2014

rullien keittiössä

Kerta olen päässyt vauhtiin ruokapostauksien kanssa, niin eiköhän jatketa vielä samalla linjalla. Multa on nimittäin kyselty joitakin kertoja keittiössä toimimisesta pyöriksen kanssa. Onko mun keittiö rempattu mulle sopivaksi? 
Eli mun keittiötähän ei ole remontoitu mulle mitenkään sopivaksi. Asun vuokralla, joten en nähnyt syytä remontoida jonkun muun omistamaa asuntoa mulle käytännölliseksi. Oikeanlaisella tavaroiden sijoittamisella ja oudoilla asennoilla homman saa ihan hyvin toimivaksi ilman remonttejakin..
Esimerkiksi astiat olen sijoittanut alahyllyille eteisen kaappiin (kuulostaa ehkä hiukan oudolta, mutta näin homma toimii hyvin), kuivaruoka sekä kattilat löytyvät keittiön alakaapeista ja jääkaapin (mahdollinen) sisältö saa paikkansa kaikilta muilta hyllyiltä paitsi ylimmältä. 


Hellan käyttö onnistuu, kun asetun pyörikselläni viistosti sivuttain sen eteen. Hommaa rajoittaa se, etten pysty kunnolla käyttämään takalevyjä. En näe sinne ja jos etummaiset levyt ovat päällä kun kurkotan taaemmalle, niin siinä alkaa hiha hyvin äkkiä käryämään. Toinen ongelma hellaa käyttäessä on se, etten näe isoon kattilaan lainkaan. Istun sen verran matalalla, että joudun sokkona valmistamaan isommat määrät keittoa tai muuta, mikä ei mahdu mun pieniin kattiloihin. Vielä yksi mainitsemisen arvoinen asia on käsitreeni, jonka ruokaa laittaessa saa.. Nimittäin joudun kurkottamaan pannuille ja kattiloille, joten olkapäät ovat melkoisen kovilla etenkin pitkäkestoisissa kokkailuissa. 
Uunin käytöstä ei tullutkaan kuvaa, mutta sekin onnistuu myös pyöriksestä käsin. Ainoa rajoite on pellin/vuoan paino. Ruoka on pystyttävä laittamaan yhdellä kädellä uuniin, sillä toinen käsi ottaa tukea pyöriksestä etukumarassa asennossa (muuten tasapainoni pettää ja rämähdän polvieni päälle). Eli yksin en pystyisi jättimäistä joulukinkkua uuniin laittamaan tai sieltä pois ottamaan.


Mulla on (luojan kiitos) astianpesukone, joka helpottaa elämääni kummasti (vaikkakin sen tyhjentäminen tuntuu välillä ylitsepääsemättömän raskaalta). Astianpesukoneen käyttö on mun mielestäni melko vaivatonta. Tosin mun täytyy kyllä miettiä (ei enää oikeastaan, mutta alussa piti) missä kohti olen pyörikseni kanssa, jotta luukku mahtuu aukeamaan ja silti yletän laittamaan astiat koneeseen. Entä mihin laitan astiat siksi aikaa kun asetun koneen viereen? Ja miten hallitsen vartaloni kun nostan astiat ja nojaan eteenpäin? Ratkaisu näihin oli helppo; astiat saa aukaisun ajaksi tiskipöydälle ja otan toisella kädellä pyöriksen rungosta kiinni (kuten uunia käyttäessä) kun nojaan eteenpäin. Täytän koneen yhtä kättä käyttäen. Sama tekniikka toimii konetta tyhjentäessä. Tosin päinvastaisessa järjestyksessä tietenkin.


Vaikka mulla on tuo rakas astianpesukone, niin kyllä munkin täytyy välillä tiskata. En mä pannuja ja kattiloita koneeseen laita, vaan itse ne täytyy pestä. Tämä onnistuu samaan tyyliin kuin hellan käyttäminen; parkkeeraus viistosti, olkapäätreeni käsille ja vettä kehiin. Tiskaaminen tosin onnistuu kahta kättä käyttäen, toisin kuin hellalla leikkiminen. Hellalla en pysty kyynervarsilla ottamaan tukea, muutenhan olisin aivan palovammoilla.
Joku saattaa miettiä, kuinka yletän tiskikaappiin (onko se sen nimi?) kun laitan astiat kuivumaan. No, mä joudunkin laittamaan tiskaamani astiat kuivumaan liinan päälle tiskipöydälle. Ihan yhtä hyvin ne siinä mun mielestä ainakin kuivuu. Ja homma toimii!


Keittiössä, kuten nykyään aina ja kaikkialla, saatan turvautua välillä outoihinkin keksintöihin. Vai voisiko sanoa näppäriin nikseihin? Esimerkiksi liesituulettimen päälle laittamisessa käytän apuna veitsiä, muuten mä en ylettäisi sinne lainkaan. 
Olen sitä mieltä, että niin keittiössä kuin muuallakin, hätä keinot keksii. En voi silti kieltää, etteikö mulle sopivaksi rempattu keittiö olisi paljon helpompi. Mutta näillä mennään nyt ja ihan mainiota ruokaa mä täälläkin saan tehtyä. En valita!

Jäikö jokin vielä mietityttämään? Unohdinko jotain tärkeää? Kysy pois :)
xoxo, Jassu

39 kommenttia:

 1. Tsemppiä arkeen! :)

  VastaaPoista
 2. Puukko ei ole kyllä aivan paras mahdollinen väline kun tarvitsee kättä pidempää vaikka et tietenkään käyttäisi puukkoa vai oliko tuo nyt sittenkin veitsi niin turhaan apuna..?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Se on hirmu hyvä apuväline ja ihan oikeasti mulla tuossa käytössä.

   Poista
  2. Tietenkin se on apuväline mutta ei turvallisin vaihtoehto mut en heti keksi itsekään ainakaan parempaa toiminnallisesti parempaa välinettä mutta turvallisempia vaihtoehtoja löytyy....

   Poista
 3. Jos (ja luultavasti kun) tulevaisuudessa remppaat sulle sopivan keittiön, niin millainen siitä tulis? Entä nuo kodinkoneet, onko olemassa jotain matalempia helloja vai millainen sen käytännössä pitäisi sitten olla? Tosi mielenkiintoisia nää postaukset joissa kerrot sun arjen haasteista pyörisläisenä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, miutaki kiinnostais (:

   Poista
 4. Ja talvirenkaat sullakin pyöriksessä alla... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu tottakai! Kesärenkailla hiekotushiekka pitää aivan hirveää meteliä, joten pakkokin käyttää noita :D

   Poista
 5. Meinasin jo turhautua kun luin otsikon , joka liittyi jälleen ruokaan (en ole ruokaohje friikki:)). Yllätit kuitenkin positiivisesti tällä kirjoituksella, kyllä ymmärrettävästi osasit selittää keittiö jutut. Siispä enemmän tälläistä, kun reseptejä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, kivaa kun oli positiivinen yllätys!

   Poista
 6. vooi kun oli mielenkiintonen postaus!! olisi kiva jos joskus tekisit postausta myös muista arkijutuista jotka on ehkä muuttunut pyörätuolin myötä kuten siivoaminen, suihkussa käynti, pukeutuminen, pyörätuolista sohvalle tai sängylle heittäytyminen, ovien availu yms! :)

  löysin sun blogin melko vasta ja täytyy sanoa että ihan huippulöytö! sen lisäksi että on todella kiinnostavaa lukea millaista arki on rullatuolin kanssa, mutta että olet niin positiivinen vaikka esimerkiksi juuri tuo keittiössä puuhailu on paljon erilaisempaa kuin ilman rullista! tiedän itse että olisin ihan hermorauniona kun kaikki olisi yhtäkkiä vaikeampaa:D tykkään hulluna sun blogista ja susta, joka postauksesta sun positiivisuutesi tarttuu!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu noista olenkin kirjoitellut joskus :) Ainakin mun mielestä? Ainakin olen sivunnut noita asioita.. mutta siis hyvä idea!
   Voi kiitos paljon!

   Poista
 7. Tosi valaiseva postaus. Miten helpolla teet ilmalennon siitä kuulisi enemmän. En olisi osannut ajatella, että tiskikoneeseen kumarrus vaatii toisen käden tuen. Onko sitä niin kuin tyhjän päällä vai millainen tunne?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En mä lennä tuolista, jos nojaan eteenpäin ilman tukea, mutta siis läsähdän omien jalkojen päälle :D Ei siinä kerkeä mitään tunnetta oikein olemaan.. kun sitä vain tosiaan läsähtää.. heh!

   Poista
 8. Voit ihan vapaasti vastata tarvittaessa terävästikin takaisin jos heittäydyn liian ilkeäksi suustani Japukkaseni.

  Valitettavasti nimittäin osaan sen(kin) homman...!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tunneta oikeessa elämässä mutta olen tottunut tarvittaessa tosi tiukkasävyisiinkin kommentteihin kunhan ne perustuu totuuspohjaan edes osittain.

   Poista
 9. Moikka! Tää ei liity postaukseen, mutta alotin juuri viikko sitten lukemaan sun blogia, ja alotin aivan alusta! Huomasin että ''Veden alla'' biisi on sulle aika läheinen, joten mun teki mieli kysyä että kuunteletko sitä viellä ja mitä se merkitsee sulle tällä hetkellä :-) ? Rakastan sun blogia ja vaikutat todella mukavalta, hihi :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En usein kuuntele sitä, mutta joskus. Se herättää vahvoja tunteita joka kuuntelukerralla, jonka vuoksi sitä on aika vaikea kuunnella. Yksi mulle tärkeimmistä kappaleista ikinä.
   Oi kiitos :)

   Poista
 10. Ihan tällainen vitsikäs kysymys, saitko noi talvikumit helpolla? Ravistitko myöntäjää lujastikin? Voisi ihan joku muukin kertoa oman kokemuksensa. Niitä ei helpolla saa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sain helpolla. Mulla oli hyvät perustelut niille :)

   Poista
 11. Mites esim. perunan keitinveden kaato, ettei kaadu päälle? Pitäs kehitellä joka matalampi liesi tai jonkinlainen koroke tohon lieden ja tiskialtaan eteen, ettei tarviis olla olkapäät solmussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en ole tainnut kertaakaan perunoita keitellä.. mutta siis veden kaataminen onnistuu kunhan ei ole aivan järjettömän painavaa kattilaa! Samaan tapaan kuin tiskaaminen.. Ja juu niitä on matalia liesiä, mutta mä en tosiaan sitä remppaa tähän tahtonut.

   Poista
 12. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 13. Kiva postaus, tän jälkeen sitä itekin alkaa miettiin enemmän millaista olisi touhuta keittiössä jos olisi matalammalla eikä pääsisi kiipeilemään tuolien avulla ym.

  tuli mieleen kysymys kun tuossa auton ikkunoita jälleen raaputin, että miten saat ikkunat raaputettua jäästä? Mulla tuottaa välillä vaikeuksia yltää tuulilasin keskeltä raaputtaan vaikka ihan normaali pituinen olen, oisko jotain vinkkejä? :)

  -Niina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun oli kiva! Juu tuo auton ikkunoiden raaputtaminen on ihan hirveetä puuhaa :D Ei hirveän hyvin onnistukaan ja usein turhaudun ja saan nauruhepuleita kun yritän raaputella..

   Poista
 14. Heippa!
  Miulla on siulle vähän hassu kysymys. Jos sie oot ulkona pakkasella niin paleltuuko siun jalat ja voiko se olla jotenkin vaarallista? Tai siis tietty jalkojen paleltuminen on vaarallista kelle vaan, mutta onko se siulle jotenkin vaarallisempaa? Ja tunnetko sie jotenkin että siun jalkoja palelee, vai miten tiiät että nyt oot ollu liian kauan ulkona?
  Tiiän että tää on vähän tyhmä kysymys, mutta oon miettiny tätä kauan ja aattelin nyt kysyä siulta kun oot tässä asiantuntija :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei yhtään hassu kysymys, tätä onkin multa muutamia kertoja kyselty. Eli mun jalat voi sen takia paleltua helpommin, sillä en liikuttele niitä enkä tunne jos ne paleltuu pahasti. Eli pakkasta ja paleltumista vastaan ei voi kuin pukeutua todella lämpimästi tai vältellä ulkona liikkumista :D

   Poista
 15. Tää on kyllä maailman huipuin blogi! Ja sun positiivinen esimerkki toimii: teini-ikäinen pikkusiskopuoleni sairasti imusolmukesyövän pari vuotta sitten ja on saanut siitä jo terveen paperit, tukka tietysti lähti hoitojen mukana ja tällainenhan tervehtymisestä huolimatta vetää murrosikäisen tytön mielen matalaksi. Linkkasin siskolle sun blogin näyttääkseni, että kyllä isoistakin vastoinkäymisistä voi päästä hyvin eteenpäin. Sisko luki suunnilleen koko blogin yhdeltä istumalta läpi ja niin vaan nähdään talossa nykyään iloisempi teini! :-) hiustenkasvatuksenkin tuo ottaa paljon rennommin ja totesi kaverillekin että jos halvaantumisesta selviää voittajana niin kyllä yhdestä selätetystä syövästäkin. Oot saanut itsellesi uuden ihailijan, kiitos Jassu! :-) :-) :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau. Ihan uskomatonta. Kiitos sulle kun kerroit tän <3 Just tälläset kommentit on suurin juttu, mitä mä voin blogista saada!!

   Poista
 16. Mielenkiintonen postaus! :) Tuli mieleen että miten muuten käyt suihkussa? Tai että onks sulla kylppärissä joku suihkutuoli tai vastaava? Ihan mielenkiinnosta vaan kyselen :)

  VastaaPoista
 17. No niin nyt tulee mitä lupasin joskus kaun sitten...
  jatkossa pistän korkeintaan pari reseptiä kerralla valmiiksi kirjoitettuna
  tosin nämäkin linkkeinä vaan...
  1. http://www.mtv.fi/aakenjasakunkesakeittio/vieras_eka.html

  2. http://www.mtv.fi/aakenjasakunkesakeittio/vieras_toka.html

  3. http://www.mtv.fi/aakenjasakunkesakeittio/vieras_kolmas.html

  4. http://www.mtv.fi/aakenjasakunkesakeittio/vieras_neljas.html

  5. http://www.mtv.fi/aakenjasakunkesakeittio/vieras_kuudes.html

  6. http://www.mtv.fi/aakenjasakunkesakeittio/vieras_seitsemas.html

  7. http://www.mtv.fi/aakenjasakunkesakeittio/vieras_ysi.html

  8. http://www.mtv.fi/aakenjasakunkesakeittio/vieras_kymppi.html

  Toivottavasti kelpaa...

  Ja saa näitä muutkin käyttää...!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nonni tässähän on sitten tutkittavaa :D

   Poista
 18. Ihailen tuota sinun kekseliäisyyttä :)

  VastaaPoista
 19. Tosta astioiden kuivaamisesta tuli mieleen; olin Englannissa vaihdossa ja siellä ei (ainakaan niissä asunnoissa joissa ite kävin ja asuin) tunnettu sellaista ylellisyyttä kuin kuivauskaappi. Sen sijaan meillä oli työtasolla semmonen kuivaustelinehässäkkä, jossa oli omat kolot lautasille ja muille jutuille. En tiie saisko Suomestakin semmosia, mutta vois olla kätevä :)

  VastaaPoista
 20. Ihan tavallista hellaa saa yleensä vähän alemmas. Siellä lieden pohjassa on jotkut säätöjutut. Joko säädettävät jalat tai sitten koko lieden alareuna menee lieden sisään.

  Jos ne muutamat sentit edes vähän helpottaisivat olkapäätreeniä. :)

  VastaaPoista
 21. Hyvin tuttua täälläkin tuo astioiden sijoittelu ja veitsien käyttö apuna :D Veitsen pituisia juttuja on muitakin, mutta jotenkin se veitsi vaan on paras. Tää on kiva blogi!

  VastaaPoista