keskiviikko 7. marraskuuta 2012

Esteittä eteenpäin

Mulle tuli jokin aika sitten postissa kuori, jonka kannessa luki "elämä voi joskus yllättää". Totta. Sisällä oli kirje, jossa kerrottiin joulukeräyksestä. Keräyksestä tasa-arvoisen ja esteettömän Suomen puolesta. Tämä kirje oli invalidiliitolta. Mä en itse ollut ajatellutkaan, että myös invalidiliitto tarvitsee lahjoituksia. Tottakai tarvitsee, tukeehan tämä liitto aivan käsittämättömän monia ihmisiä Suomessa.
Invalidiliitto on perustanut mm. ammattikouluja ja kuntoutuskeskuksia, auttaa löytämään vertaistukea, tarjoaa koulutusta ja avustajakoiratoimintaa sekä on ollut vaikuttamassa lainsäädäntöön ja ihmisten asenteisiin.

Tutkin hiukan tätä joulukeräystä netistä ja mun on lainattava tekstin pätkää, jossa kerrotaan hieman keräyksestä ja sen tavotteista:
Pyörätuolista katsottuna maailma on täynnä portaita, kynnyksiä ja korkeita hyllyjä, jotka hankaloittavat jokapäiväistä liikkumista ja arkiaskareita. Monessa tapauksessa rakennetun ympäristön esteitä voidaan poistaa pienillä asioilla. Virastojen luiskat, hissit, matalalattiabussit, -raitiovaunut ja -junat helpottavat pyörätuolilla liikkuvien arkea. Parannuksista hyötyvät myös muut; lastenvaunujen, rollaattorin, painavien kauppakassien tai kipsatun jalan kanssa on helpompaa astua suoraan liikennevälineeseen tai hissiin. Invalidiliiton tavoitteena on kahtena seuraavana vuotena kiinnittää huomiota näihin seikkoihin ”Esteittä eteenpäin” -teeman avulla.

Lueskeltuani tietoja tästä keräyksestä ajattelin, että mäkin voin auttaa. Mulla on paljon ihania lukijoita, joita saattaisi kiinnostaa tällainen. Vaikkei kukaan osallistuisi keräykseen niin olisin ainakin yrittänyt. Jakanut eteenpäin tietoa tästä. Toivottavasti tämä mun teksti sai edes ajattelemaan kuinka paljon invalidiliitto on tehnyt hyvää ja kuinka paljon vielä olisi tekemistä, jotta mulla ja muilla fyysisesti vammaisilla olisi helpompi elää ja toteuttaa unelmia.

Tätä klikkaamalla pääset lahjoitusohjeisiin!
Ylläolevaa klikkaamalla saat lisätietoa keräyksestä ja invalidiliitosta.

Ja kyllä, mä osallistun keräykseen, kuten vanhempanikin kuulemma tekivät. Mahtavaa! Jaetaan hyvää yhdessä.

xoxo, Jassu

38 kommenttia:

 1. Eiköhän me kaikki lukijat osallistuta keräykseen sillä haluammehan me auttaa Jassua ja hänen kaltaisiaan helpompaan elämään.Olemmehan saaneet nauttia upeasta blogista joka on lähentänyt meitä pyöris ihmisiin,nyt me lukijat voimme auttaa Jassua osallistumalla keräykseen.Nyt kaikki vaan mukaan...

  VastaaPoista
 2. Sut pitäis saada jotenkin laajemminkin "mainostamaan" tätä tai vastaavia keräyksiä !

  VastaaPoista
 3. Meillä oli autokoulussa muuan poju joka oli kolaroinut alaikäisenä,sitä käytettiin esimerkkinä kun aihe sivusi hänen tapaustaan.Eli kysyisin et otettiinko sun kolari esille kun aihe sivusi jotenkin tapaustasi esim.turvavöiden käyttö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei otettu. Mä kyllä olisin mielelläni kertoillut, jos multa olisi kysytty. Mutta ehkä ei ollut aikaa tai ehkä kukaan ei uskaltanut kysellä multa, en tiedä?

   Poista
 4. Miten sä suhtaudut kolari uutisiin kun kuulet tai luet jostain että on sattunut raju kolari jossa on ollut ikäisiäsi nuoria.ohitatko ne vai luetko mielenkiinnolla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nykyään suhtaudun aivan erilailla kuin ennen. Ennen luin niitä kuin kirjaa tai elokuvia. Eli en voinut kuvitella että aivan aidosti ja oikeasti sellaista tapahtuu. Nykyään uutiset tuntuvat pahemmilta, ja välillä luen ne mielenkiinnolla. En kuitenkaan aina.

   Poista
 5. Kiitos tärkeästä muistutuksesta, Jassu! Lahjoitussoitto suoritettu tältä istumalta junassa. Sinusta saisi tosiaa hyvän mannekiinin hyvälle asialle :-)

  VastaaPoista
 6. Enemmänkin ajattelen, että Jassun kaltainen antaisi kasvot vertaisilleen, että elämä jatkuu elämisen arvoisena. Kuten joku toisaalla Jassulle kommentoi, että kaikki ei jaksa tai selviä yhtä hyvin. Ei se ole heidän vika, eivätkä he ole sen huonompia. Kuitenkin vaikeutensa voittanut voisi tasoittaa heidänkin tietään tavoittamalla heidät. Noita kokemuksia ja noihin kokemuksiin ei valmistaa parhainkaan terapeutti. Jassun tarina olisi kirjan arvoinen, elämäniloa.

  VastaaPoista
 7. Miten suhtaudut verenluovuttajiin oletan että olet sairaalassa ollessasi saanut ehkä runsaastikin verta,aktiivisena verenluovuttajana olen saattanut auttaa suakin tiedä vaikka suonissasi virtaisi munkin verta hih.....No pelkkä mahdollisuuskin siitä kannustaa jatkamaan ja voin iloita jos sua olen sillä auttanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvostan vielä miljoona kertaa enemmän kuin ennen verenluovuttajia! Päätin, että mäkin luovutan heti kun pääsen sairaalasta. Mutta sitten iski neulakammo (sairaalaneuloihin) ja tajusin, ettei mun veri edes vissiin kelpaa.. Mutta siis arvostan todella paljon ihmisiä, jotka luovuttavat verta :) Hienoa!

   Poista
 8. Tuolla invalidiliiton lahjoitussivulla on tositarinoita erilaisista tapauksista,olisihan kiva jos Jassukin olisi mukana.Sä olet niin säteilevä ilopilleri että kuuluisit mukaan.

  VastaaPoista
 9. Voisitko ajatella itse elämänkumppaniksi pyöriskaveria? Onko sulla toiveita tuon suhteen kävelevä vai ei?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä ei ole väliä olisiko elämänkumppani tuolissa vai ei. Luonne ratkaisee. Vaikkakin tuntuu siltä että helpompaa olisi jos mies kävelisi (ja olisi voimakas, jotta jaksaisi kantaa mua tarpeen tullen). Hahh. Mutta ei voi tietää. Sillä ei ole väliä mitä nyt ajattelen, mutta tuoli ei olisi este jos mies olisi muuten just mun mieleen!

   Poista
  2. Kolikolla kun tahtoo olla kaksipuolta, niin tuon toisen vaihtoehdon suoma apu, helppous, sujuvuus arjessakin ovat silottaneet monta kumparetta ja estettä elämässäni.

   Poista
 10. Moi, kiitos kivasta blogista. Saako kysyä, missä käyt ajotunneilla? Etsiskelen nimittäin itsekin vammaisystävällistä autokoulua Jyväskylästä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Juu, siis teoriatunnit kävin Jyväskylän autokoulussa (juu se on sen autokoulun nimi). Kauppakatu 1 oliskohan sen osoite..

   Poista
 11. Tiistaina sitten jännätään valitaanko sut jyväskylän positiivisemmaksi,ollaan kavereiden kanssa sua ehdotettu ja toivotaan parasta.

  VastaaPoista
 12. Onko sinun ystäväpiirisi muuttunut tapahtuneen myötä? Onko kuntoutuksista ym. tapaamistasi ihmisistä tullut seuraa? Liikutko arjessa yksin vai avustajan kanssa esim. autokouluun, kauppaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä oikeastaan. Ystäväpiiri on muutamien vuosian sisään muuttunut lähinnä sen takia kuka on minnekin lähtenyt opiskelemaan yms. Mutta onnettomuuden takia ystäväpiiri ei ole lainkaan muuttunut. Oikeastaan pidän enemmän yhteyttä vain yhteen henkilöön kuntoutuksesta. Olin ehkä vuosi sitten elämäni ainoan ajan ujo, joten tutustuminen jäi ehkä siksi vähemmälle :) Pääasiassa liikun yksin, kelaten tai taksilla. Mutta kaupassa mulla on yleensä avustaja mukana, koska ostan niin kauhean paljon kerralla etten saisi kaikkea yksin roudattua kotiin :D

   Poista
  2. Kaupassakäynnistä saisit kivan postauksen.

   Poista
  3. Hyvä idea mutta se postaus olisi sitten varmaan ilman kuvia.. En kehtaa kuvailla yleisillä paikoilla =D Hihh

   Poista
 13. Ootko käynyt teidän kolaripaikalla tai mennyt siitä ohi.Pohjoiseen mennessä katseltiin sillä silmällä olisiko mitään muistojuttuja kukaan laittanut,ei ainakaan huomattu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole käynyt. En tiedä oikein yhtään missä se edes on! Ja kai siellä jotain oli meidän onnettomuuden jälkeen mutten tiedä kuinka pitkään siellä on jotain kynttilöitä yms. ollut..?

   Poista
 14. http://areena.yle.fi/radio/1395875

  Kuuntelin haastattelusi netistä niin kiva ääni ja mahtava elämänilo huokuu susta,olet aivan uskomattoman elämänmyönteinen neitokainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. APUA :D En uskalla kuunnella jos toi on se missä kuulostan ihan sekopäältä.. Ehkä pakko kuunnella kohta. Ja sit punastelen täällä yksinäni.

   Poista
 15. Hei Jassu!
  Milloin sun jakso Toistaiseksi tuntemattomasta syystä -ohjelmasta tulee? Vaiko onko se jo tullut? Mistäköhän mahtaisi löytyä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole vielä tullut! Ilmoittelen täällä sitten kun tiedän. Mutta sitä jaksoa ei siis ole tehty edes vielä loppuun vissiin. Tulee kevään puolella :)

   Poista
 16. Kun kerkiät niin esittelisitkö lukaaliasi meille "ihanille lukijoillesi"ois kiva nähä kuinka oot sisustanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä!! Sitä oon kauan suunnitellut ja nyt saan muutaman kivan koriste-esineen vielä ja viikonlopuks siivoan kunnolla niin ehkäpä sit kehtaan jo kuvailla tätä =)

   Poista
 17. Moikka! Mua kiinostais tietää, minkälaisessa asennossa nukut? saatko laitettua esim. jalkoja koukkuun tai pysyykö ne tietyssä haluamassasi asennossa ilman tukea? onko kyljen kääntäminen helppoa? tai mites, jos yöllä tulee vessahätä, kuinka nopeasti pääset sängystä tuoliin istumaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moii! Yleensä nukun ihan selälteen, ja polvien alla tyyny ettei jalat aivan suorana ole koko yötä. Mutta myös kyljeltäni nukun vähän kuin "sikiöasennossa". Kyljen kääntäminen nykyään on aika helppoa. Aluks se tartti vähän harjoitusta. Pääsen aika nopeasti kyllä tuoliin mutta yöllä mulle ei tule vessahätää :)

   Poista