lauantai 26. lokakuuta 2013

lumi ja pyöris

Mihin tää aika on vierähtänyt? Mä en ole tainnut tällä viikolla keretä avaamaan tietokonetta muuten kuin musiikin kuuntelua varten. Joka päivä olen aamusta iltaan ollut menossa. Lumetkin siinä sitten suli jossain välissä. En tiedä missä, en huomannut. Huhhuh. Joka tapauksessa lumi ja lumen tulo ovat nyt ajankohtaisia aiheita, joten eiköhän paneuduta niihin tämän hetkisestä lumettomuudesta huolimatta.


Vaikeinta talvessa pyöriksellä on..

Auraamattomat tiet öisen lumisateen jälkeen. En pääse edes ovesta ulos kunnolla, jos lumia ei ole aurattu. Käveleminenkin oli hankalaa parinkymmenen sentin lumikerroksessa, niin entäpä rullailu! 

Loska. Vetinen lumi on pyörien kanssa vihoviimeinen juttu. Hiukan liukasta, hiukan jumittavaa, hiukan raskasta ja hiukan liikaa kaikkea hidastavaa. 

Jää. Liukkaalla ei meinaa päästä eteenpäin (ellei kyseessä oli alamäki, hrrr), sillä pyörät vain sutivat. Mutta myös jarruttaminen on lähes mahdotonta. Hiekotettuna homma toimii jäisellä tielläkin ihan jees.

Kinokset. Aurauksesta, kolauksesta, kävelypoluista.. mistä vaan tulleet kinokset ovat este. Niiden ylittäminen yksin pyöriksen kanssa on melkoisen hankalaa. Varsinkin jos kyseessä on paksu ja painava lumi. 

Kylmyys. Mun jalat eivät tunne kylmää samalla tavalla kuin ennen. Eli on entistä tärkeämpää muistaa pitää jalat lämpöisinä. Muutenkin kylmyys saattaa iskeä helpommin, sillä enhän mä pysty vaikkapa hyppimään lämmittääkseni itseäni. 


Helpointa talvessa on..

Juuri auratut tiet yhdistettynä pakkaseen ja tasaiseen maahan. Silloin myös pyöriksellä pääsee aika hyvinkin kulkemaan ulkona. Parastahan kyllä on lämmitetty kävelytie, kuten Jyväskylän keskustassa on. Eli lumi ei pysy siinä ja tie on myös talvisin lumeton. 


Puhuin aiemmin talven vaikeissa jutuissa kylmyydestä ja itsensä lämpimänä pitämisestä. Siihen liittyy siis pukeutuminen. Talvella, varsinkin siis pakkasilla, itsensä lämpimästi pukeminen on erittäin tärkeää. Lämpimät sukat ja talvikengät ovat ainakin mulle ne tärkeimmät. Nimittäin iltaisin mulla on varpaat aina kylmät, vaikka olisikin kesä. Jos ulkoilen pitkään pakkasella niin yritän muistaa välillä liikutella jalkojani, jotteivat ne ihan paleltuisi paikalleen. Kerrospukeutuminen ja jalkojen liikuttelu auttaa mulla ainakin pitämään jalat mahdollisimman lämpöisinä pitkään ulkoillessa kovillakin pakkasilla.

Lisäksi aina pakkasilla mun on muistettava pitää hanskoja (tai lapasia), vaikka kelaisin vain muutaman metrin. Kelausvanteet kylmettyvät todella nopeasti ja todella kylmiksi. Pari talvea sitten kelasin ulko-ovelta taksiin (ehkä 5m) enkä laittanut hanskoja sillä "eihän niitä näin lyhkäsellä matkalla tarvitse". No, sormethan siinä paleltuivat ja seuraavana yönä sormiin nousi vesirakkulat. Pari päivää sormet olivat niin arat, että pukeminenkin sattui ihan älyttömästi. Enpä ole enää ilman hanskoja pakkasilla liikkunut.

Vielä yksi mainitsemisen arvoinen asia tulee talven ja pyöriksen yhdistelmästä mieleen. Lumen kulkeutuminen renkaissa sisälle. Mä onneksi asun kerrostalossa, jossa ulko-ovelta omalle ovelle on aikalailla matkaa, joten pahimmat lumet kerkeävät sulaa ja tippua matkalla omaan kotiin. Silti olen miettinyt, että pitäisi ehkä ostaa joku lumiharja, jolla voisi vielä omassa eteisessä putsata renkaat, ennen kuin siiirryn olohuoneeseen tai muualla kämppään vesittämään lattioita. 

Vielä en ole talvea kulkenut omalla autolla, joten saa nähdä kuinka mun käy yksin oman auton kanssa kun kunnot lumet tulevat. Voisinpa kertoa siitä kun olen kokeneempi sen asian suhteen.

Odotan täällä lumia hiukan kauhulla.. Tulee muutaman kuukauden tauko lenkkeilyyn, oivoi. Kuinkas te? Kuka odottaa lumen tuloa innolla?
xoxo, Jassu

17 kommenttia:

 1. Heippa! Olisi kiva kuulla, siis lukea, sun mielipiteitä siitä mitä "hyötyjä" pyöriksestä on. Esimerkiksi itse mietin postausta lukiessa, että ainakaan kengät eivät kastu ja varpaat eivät tämän vuoksi palellu :)

  VastaaPoista
 2. Olen työskennellyt liikuntarajoitteisten koulussa niin just semmoinen pieni lumiharja oli talvella tosi kätevä jokaisella opiskelijalla niin ei käytävät lainehtinut vedestä :D

  VastaaPoista
 3. No mä itseasiassa odotan joka syksy lumen tuloa :D Mahtavaa kun maisema muuttuu ja olisihan se ankeaa jos jouluna ei olisi ollenkaan lunta. Harmittavaa tietysti että siinä on pyöriksellä vaikea kulkea, mutta hyvä että jotenkuten onnistuu!
  -Arz

  VastaaPoista
 4. Oi tää oli ihana postaus! Meilläpäin ei ole vielä lunta satanut kuin ihan pieni kerros maanpäälle. Mä ainakin odotan jo lunta ja joulua! Koita pärjätä lumihangessa pyöriksen kanssa! Terveisiä Pohojamaalta Nurmoosta:)

  VastaaPoista
 5. Olen onneksi ulkosuomalainen ja seuraan blogiasi Brysselistä käsin. Täällä ei onneksi ole lumiongemia, joten ei tarvitse huolehtia ja miettiä asiaa. En pidä yhtään talvesta.

  Tuosta lumien kulkeutumisesta sisään: eikö pyörätuolissa ole tai eikö siihen voisi itse tehdä jotain "pusukkaa" tai "pidikettä" harjalle, jolla voisi putsata nuo lumet pois aina ennen sisälle tuloa? Harja kulkisi mukana, jos menee vaikkapa käymään jokun luona tms.

  Toinen kysymys: Miksei nuo kelausvanteet ole muovia tai muuta vastaavaa ainetta? Silloinhan voisi kelata myös avokäsin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kuulostaa ihanalta, ettei ole talvea. Mulla on pieni pussuka kyllä pyöriksessä, sinnehän voisi tosiaan hommata jonkun miniharjan :D
   Kelausvanteet ei ole muovia, koska silloin kädet palais kelatessa. Tai varsinkin jarruttaessa..

   Poista
 6. Oon lukenu sua pitkään ja saanu paljon iloa teksteistäsi. Kurkkaas tämä, ehkä lopun teksti pyörätuolissa naurattaa suakin :)
  http://www.youtube.com/watch?v=s9xlvMjnmf8
  -J

  VastaaPoista
 7. Pystytkö enää ikinä kävelemään?:o Tsemiä sulle!:)

  VastaaPoista
 8. Heipä hei! Nyt tulee liuta tyhmiä kysymyksiä. En ole lukenut blogiasi aivan kokonaan, eli jos näihin on vastauksia jo jossain, niin laita linkkiä. Eli siis kun mainitsit, että jalkasi eivät tunne kylmää, se kirvoitti joukon kysymyksiä. Halvaantuneet jalat, eikös, mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa? Siis joku hermo sanoi naps, ja yhteys katkesi, jonka syystä jalkasi eivät enää toimi, etkä tunne niitä lainkaan. Mutta miten jalkasi "toimivat" tai "elävät" nykyään? Eli verisuonet virtaavat ja ja.. mikä muu on samalla tavalla kuin tavistyypillä ilman pyöristä? Jalat eivät siis tunne kylmää ja voivat paleltua. Mitäs sitten tapahtuu? Entä painehaavat; onko sinulla vaaraa saada sellaisia, kun istut aina pyöriksessä? Jos osaat kertoa fysiologiasta, olisin tosi tosi kiinnostunut kuulemaan! :) Ja sellaisia "itsestäänselvyyksiäkin" olisi tältä aihealuelleta kiva kuulla. Vaikka kokonaan oma postaus aiheesta? :) Sulla on kyllä kiva blogi. Mielelläni sitä aina luen! :)

  VastaaPoista
 9. Olen lukenut sua siitä asti kun susta tuli se iltalehteen siitä flyboard kyydistä ja olen katsonut sen daylimotionin videon siitä sun tarinasta ja harmillista kun pyörätuolilla on joksus vaikea liikkua lumessa:(

  VastaaPoista
 10. Heitin sinulle haasteen blogissani, käy katsomassa! :)

  VastaaPoista
 11. Pakko kysyä että kuinka monta kertaa olet ollut jo tänä talvena jumissa pyöriksellä tai autolla Jassu?!

  VastaaPoista