tiistai 12. kesäkuuta 2012

Jassu seikkailee, osa 1

Sain eilen idean, että alan kirjoittelemaan aina silloin tällöin tekemistäni, pienemmistä tai suuremmista, reissuistani pyörätuolilaisen silmin. Tai no tottakai olen niin tehnytkin, mutta kertoisin eri paikoista, joissa olen pääasiassa kohdannut epäkohtia pyörisläisiä kohtaan. Toki voin myös kertoa paikoista, jotka toimivat loistavasti liikuntarajoitteisille. Idea syntyi viikonloppuna tekemäni Tampereen reissun vaikutuksesta.

Valitettavasti mulla ei ole kuvia kuin yhdestä epäkohdasta johon törmäsin. Taustatietoa reissusta: lähdimme Tampereelle viettämään virkistäytymisviikonloppua Saappaan porukalla. Muiden oli tarkoitus yöpyä Härmälän leirintäalueella mökeissä ja mun + yhden muun oli tarkoitus viettää yöt kesähotellissa (okei, mä luulin, että ihan hotellissa). Lauantaipäivän aktiviteettina oli urheilua kylpylähotellissa, päivällä mahdollisesti shoppailua sekä illalla sai tutustua Tampereen yöelämään. Tässä siis reissun kohdat, joista mä kerron tarkemmin - sillä kyllähän me muutakin teimme, mutta ne asiat eivät liity tähän postaukseen.

Saavuimme kavereideni Katrin ja Vilman kanssa hotellillemme (pikemminkin hostellin ja mostellin huonommalle versiolle). No pihassa ei ollut yhtään invapaikkaa, jota ihmettelimme hiukan mutta ei se meitä lannistanut. Autosta ulos päästyämme ja tavarat kerättyämme matkaan lähdimme kohti pääovea. Ja mikäs siinä meitä odottikaan - viimeisiään vetävä rikkinäinen ramppi. Eihän sekään meitä haitannut. Jatkoimme sisälle ja etsimme huoneemme. Voi taivas. Järkyttävä haju ja ei se paikka silmiäkään hivellyt, olimme varmoja, että siinä paikassa on harrastettu jotain todella laitonta. Hetken järkytyiltyämme päätin mennä vessaan. Ahaa, vessan ovesta ei edes mahdu sisään. Katri riensi tämän jälkeen kysymään, rakennuksen luultavasti ainoalta työntekijältä, onko paikassa ollenkaan invavessaa. Vastaus oli ei.
Onneksi saimme mökin leirintäalueelta, jossa oli kuin olikin siisti invavessa. Kaikista ärsyttävinta koko vessaepisodissa on se, että matkamme järjestäjä oli käynyt keskustelua hotellin työntekijän kanssa, että paikassa on invavessa. No eipä vaan ollut. Härmälän leirintäalueen järjestelyihin olin kyllä todella tyytyväinen. Sillä vaikka mökkeihin oli pari porrasta, eikä paikassa ollut mitään invaramppeja, tulivat kaksi järkkäriä rakentamaan mulle rampin mökkiin. Ja tosiaan vessa oli erittäin siisti.

Lauantaina lähdimme kylpylähotelliin, jossa tarkoituksena oli joko uida, käydä salilla tai pelata esim. sulkapalloa. Auton saimme invapaikalle oven eteen - jes, alkaa hyvin! Sisällä saamme rannekkeet pukuhuoneisiin. Mulle ja Katrille sekä Vilmalle saimme isomman kopin, johon mahtui hyvin tuolilla. Vau. Urheilutamineet päälle ja sulkapalloa pelaamaan. No, eihän homma näin hyvin mennytkään. Pukukopista lähdimme suunnistamaan "lomaluolaan", jossa tarkoituksena oli siis pelata sulista. Mitäs vastaamme tulekaan - portaat tietenkin. Eihän meitä yhdet portaat pysäytä. Pääsimme portaiden yläpäähän ja jatkoimme matkaa. Kulman takana tuli toiset portaat ja vissiin kolmannetkin - vieläpä jyrkät. Käännyimme vahtimestarin puoleen ja kysyimme häneltä, onko lomaluolaan hissiä. Eipä ollut. Me kolme vietimme sitten tämän urheiluhetken pukukopissa hiuksia laitellen.

Urheilutuntien jälkeen lähdimme Tampereen keskustaan shoppailemaan. Hieman kierreltyämme menimme Stockmannille, sillä pääsisin siellä vessaan. Kysyimme eräältä myyjältä apua, missä on invavessa. Vastaus oli: "ööö.. emmä tiedä? Kolmosessa on jotain vessoja ainakin". Löysimme onneksi kolmosesta invavessan.
Illalla lähdimme sitten tutustumaan yöelämään ja aloitimme illan Passionista. Katri kävi kysymässä baarimikolta saisiko invavessan auki, johon tämä baarimikko vastasi vain äkäisesti "sulla pitäis olla kaveri joka ei kävele". No Katri näytti että mä olen se kävelemätön kaveri ja tämä baarimikko ohjasi meidät kysymään avainta toiselta puolen tiskiä. Saimme oven auki ja katsoimme sisään. Vessan nähtyään Vilma sanoi oven avanneelle baarimikolle että heidän invavessa on aivan kamala. "No se on varasto", vastasi tämä baarimikko. Ai varasto?? Me ihan katottiin, että ovessa oli pyörätuolin kuva. Annoimme vessareissun jälkeen ravintolapäällikölle asiallisesti palautetta, jota mies ei ottanut kuuleviin korviinsa.

Passionista matkamme jatkui Fat Ladyyn. Eräs aikaisemmin sisään mennyt tuttavamme oli jo kysynyt portsareilta, että onko paikassa invavessa ja pääseekö pyörätuolilla sisään. Tähän portsari oli vastannut jotain sen suuntaista, että löytyy invavessa mutta ei ne haluaisi pyörisläistä sisälle sillä niillä ei ole aikaa kannella pyörisläistä yms. No me menimme perässä ja kysyin portsarilta pääsenkö sisään ja löytyykö hissiä. Hissiähän ei löytynyt ja portsari vastusti todella mun sisään tuloa sillä heillä ei kuulemma riitä resurssit kantamaan mua pois jos tulee tulipalo. Tai muutenkaan heillä ei ole aikaa siihen kun mä aikoisin poistua paikasta. Kaverini lupasivat siinä sitten, että he kantavat mut sisään ja ulos. Pääsimme sisään ja toiset työntekijät kantoivat mut sekä sisälle ylös että myöhemmin ulos.

Musta alkoi reissun aikana tuntumaan, että Tampereella ei vissiin todellakaan tunneta sanaa invalidi. Tai sitten siellä ei muka ole yhtään pyöristyyppiä. Tähän jälkimmäiseen vaihtoehtoon en todellakaan usko. Mutta miten voi tosiaan olla, että melkein joka paikassa mihin siellä menin oli jotain ongelmia tuolin kanssa. Onneksi me selvisimme vain pienellä agrella ja naurulla tästä reissusta. Kiitos tytöt siitä, hyvin me selvittiin kaikkialla. Loppuun laitan piristykseksi vielä kuvan Tampereen Passionin loistokkaasta invavessasta, anteeksi siis varastosta. Pahoittelut vielä, että postauksesta taisi tulla hiukan liian pitkä... no asiaa vain riitti.


xoxo, Jassu

35 kommenttia:

 1. aa voi että alko ärsyttämään !! ymmärrän kyllä että invalideja on tosiaanki suht harva, mutta kuitenki on ja kyllähän niillä on samat oikeudetki ku muillaki, niin miksei kaikki voi pitää siitä huolta. :( mut mielenkiintonen postaus kyllä ! (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva et oli mielenkiintoinen :) Pelkäsin jo, ettei ketään kiinnostakaan :D Mutta joo, siis kyllähän nyt pitäis olla pyörisläisellä samat oikeudet kuin muillakin.

   Poista
 2. huhuh kuulostaa ikävältä:/ onko sulla jyväskylässä tullu vastaavanlaisia tilanteita eteen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mmm.. no onneks lopulta vaan nauratti. Ei oo tullut ollenkaan. Ei varmaan tosiaan yhtään vastaavanlaista tilannetta. Jyväskylässä pyörisläiset on huomioitu, ainakin tähän mennessä, mun mielestä hyvin! Mutta lähenkin etsimään Jyväskylän heikkouksia pian ;)

   Poista
 3. Huvittaa hieman, sillä tuttavani YKSITYISEN tallirakennuksen kunnostusapurahan ehtona oli, että paikasta on löydyttävä invavessa. Ja sitten ei edes julkisissa tiloissa ole?! Uskomatonta! Onneks sulla on hyvä asenne kaikkeen, ihailtavaa kyllä!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, oli kyllä uskomatonta ettei yleisestä tilasta löydy invavessaa!? Jos ei ota näitä juttuja liian vakavasti niin jaksaa paremmin =) Nopeasti eri asenteella musta sais hermoraunion..

   Poista
 4. Aika älytöntä että edes ravintolapäälikköä ei kiinnostanut tuo tilanne ! Voihan olla että ennen ei ole tullut kyseistä tilannetta vastaan, mutta luulisi sitten silmien avautuvan kun baari joutuu noin noloon tilanteeseen. Hyvä että uskallat tuoda nämä epäkohdat julki niin ehkä asioille tullaan tekemään jotakin :)
  Ja oli muuten tosi kiinnostava postaus, enemmän tälläisiä! Alkaa itsekkin ajatella asioita ihan eri tavalla. :)
  -M-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niimpä! Siis kuulemma heillä on joskus käynyt joku pyöriksellä eikä vessassa ollut muka mitään ongelmaa.. Just, eihän pöntössä edes ollut toista tukikahvaa, jonka mä ainakin tarvitsen. Toivottavasti saan tällaisilla postauksilla avattua ihmisten silmiä vähän :)

   Poista
 5. Näin kymenlaaksolaisena siis puolueettomana hih. sanoisin että eipä tuo Tampere sillai yllättänyt,sillä Jyväskyläläiset vaikuttaa mukavimmilta,ja onhan jyväskylä uudempi ja modempi kaupunki,joten uskoisin että siellä on inva asiatkin paremmin.
  Tehän voisitte vierailla eri kaupungeissa testaamassa niiden palveluja,ja tehdä niistä postauksia.
  Kun saat seuraavaksi huonoa palvelua kerroppa että laitan tämän blogiini,ja että mulla on paljon lukijoita ja ystäviä,jotka saattavat karttaa paikkoja jossa Jassua on kohdeltu huonosti.Sillä tiedän että yritykset on yleensä tarkkoja maineestaansa ja korjaavat asiat jos ovat viksuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jyväskylässä kyllä varmasti asioita auttaa se, että tämä on uusi ja moderni. Mutta tottahan toki Tampereellakin olisi pitänyt invalidit huomioida paremmin. Juu mä tässä toivoisinkin, että pääsisin reissailemaan eri kaupunkeihin tutkimaan invalidien pääsyjä eri paikkoihin. Kunhan joku lähtee vain mukaan ja rahat riittää :D

   Poista
 6. Aivan järkyttävä toi "vessa" :D näyttäpä toi kuva jykylän passionin hlökunnalle :D tosi järkyttävää toi kohtelu, ja sit seki et miten kuitenki tampereen kokosessa kaupungissa asia voi olla noin huonosti ajateltu just invalidien kannalta. Ei hyvää päivää..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D näytin jo kuvan Jyväskylän Passionin ravintolapäällikölle. En voi sanoa kuin, että HIUKAN erilaista palvelua saan täällä Jyväskylässä. Hihi.

   Poista
 7. Ihan kamalaa oikeesti! En sillee oo montaa kertaa käyny tampereella mut en ois uskonu että tollasta on! Onneks oot niin sisukas ja positiivinen ettei reissu menny pilalle. Mulla ei varmaan ois riittäny kärsivällisyys :) -Mari-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahahh ei voinut kuin nauraa koko reissulle :D Vaikka järkyttävää olikin.

   Poista
 8. Siis ihan järkyttävää :O En ymmärrä miten olet pysynyt niin tyynenä kaikissa noissa tilanteissa.. Itseltä olisi ehkä muutamakin pahanen sana päässyt :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En mä voinut kun lopulta nauraa kaikelle =D

   Poista
 9. No mutta onneks oot niin positiivinen! :--)
  Itekkin asustan Jyväskylässä ja täällä kyllä invalidit huomioidaan aika hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin täällä onneks huomioidaan, jeij :)

   Poista
 10. heippa! Aivan mahtava tää sun blogi. Oon ite työskennelly ennen henk. Koht. Avustajana pyörätuolissa istuneelle tytölle. Ennen jyväskylässäkin oli monia kohtia missä ei pyörisläisiä ollut huomioitu. Esim entinen forum. Remontin myötä sekin asia korjaantui. Stemppiä sulle ja jatka ihmeessä kirjottamista, tää on ehkä mielenkiintoisin blogi mihin oon törmännyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!! Aivan.. voi kyllä tosiaan olla että on ollut PIKKUISEN hankalampaa ennen keskustan kaikenmaailman remontteja. Mutta nykyään edes onneksi asiat on täällä aika hyvin :) Mä jatkan ja yritän keksiä teitä kiinnostavia aiheita kirjoitella!

   Poista
 11. Uskomaton seikkailu - tällainen perusasiahan pitäisi olla kunnossa ainakin useimmissa julkisissa paikoissa!
  Ehdotan sinulle, että tarjoat johonkin - eli sellainen kiertävä tutkija, kolumnisti - neiti Etsivä - etsien epäkohtia ja mainostaa niitä superpaikkoja - pyörisläisen näkökulmasta!

  Hyvä postaus - ja itsekin olen alkanut jo kiinnittää huomiota näihin pyörisläisille välttämättömiin juttuihin!

  Minä olisin varmaan saanut jo sydänslaagin raivotessani näistä epäkohdista, huh huh----- onneksi jaksat olla positiivinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ois ihan törkeen kivan kuulonen homma, toi mitä ehdotit :) Hahah ei voi olla kuin positiivinen, ja antaa jälkeenpäin palautetta..

   Poista
 12. "Tähän portsari oli vastannut jotain sen suuntaista, että löytyy invavessa mutta ei ne haluaisi pyörisläistä sisälle sillä niillä ei ole aikaa kannella pyörisläistä yms."

  Mun mielestä tosta vois tehdä jo ihan valituksen syrjinnästä tai jostain tuon suuntaisesta! Sulla on kyllä huippu asenne. :)

  VastaaPoista
 13. "Tähän portsari oli vastannut jotain sen suuntaista, että löytyy invavessa mutta ei ne haluaisi pyörisläistä sisälle sillä niillä ei ole aikaa kannella pyörisläistä yms."

  Mun mielestä tosta vois tehdä jo ihan valituksen syrjinnästä tai jostain tuon suuntaisesta! Sulla on kyllä huippu asenne. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, vois kyllä ehkä tehdä jonkun valituksen tosta.. Mulla on varmaan aina ollut =)

   Poista
 14. Toivottavasti joku tuolla Tampesterissa alkoi ajatella saavutettavuutta ja esteettömyyttä uudella asenteella sun kauniin hymysi ja kärsivällisyytesi ansiosta! Tai jos oiskin ollut parempi ladella ärräpäitä.... Eniten mua sieppasi sama kuin tossa edellä olevassa kommentissa on lainauksena! Se kertoo jo pahemman luokan asennevammasta! Positiivista kesää ja saavutettavia retkikohteita :-) - A -

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan! :) En mä uskalla heitellä yleisesti ärräpäitä, ne tulee sitten takanapäin.. Kiitos!!

   Poista
 15. Olen tamperelainen fysioterapeutti ja näen päivän aikana varsin monta ihmistä pyörätuolissa. Löytyy heitä täältäkin. Olen usein kuullut kirjoittamastasi ongelmasta Tre:lla. Täytyy kyllä mainita, että valitsemanne paikat eivät varsinaisesti henkilökuntansa ystävällisyydellä markkinoi itseään. Esteettömyys on kuitenkin ollut suuri ongelma baarien ja harrastuspaikkojen myös osassa oppilaitoksia, joissa on useita opiskelijoita joko sähkärissä tai manuaalissa.

  Tampereella on kuitenkin olemassa myös muutama lupaus paremmasta. Esimerkiksi Jack the Rooster on palvellut käsitykseni mukaan tuolilaisia hyvin. Mikäli roosterin meininki ei miellytä, myös Ilona on saanut muutaman suopean kommentin esteettömyydestä ja kohtelusta.

  Toivottavasti Tampere kohtelee paremmin seuraavalla kerralla.

  // Aleksi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt vasta huomasin tämän kommentin, harmi. Mutta sainkin jo puhuttua kyseisistä ongelmista onneksi toisen baarin ravintolapäällikön kanssa :) Ja muuten, olen käynyt Jack The Roosterissa ja siellä tosiaan homma toimi!

   Uskon, että Tampere kohtelee paremmin seuraavalla kerralla!

   Poista
 16. huhuh, ei sitten muualta ole löytäneet varastotilaa?!?! :DDDD

  kaikenlaisia kusipäitä sitä pääsee asiakaspalvelutyöhön!:)

  VastaaPoista
 17. En tiiä onko joku jo tästä sulle vinkannut, mut musta tää oli hyvä: https://www.facebook.com/ilkeeinva :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu olen joskus törmännyt tohon :D

   Poista
 18. Voiei, nyt hävettää. Oon ite yhessä ravintolassa töissä, ja se on ehkä kaupungin ainoa (?) ravintola missä on invavessa. Sinä aikana, mitä mä oon siellä työskennelly, ei siellä ole käynyt yhtään pyörätuolilaista, eli vessaa ei käytännössä ole tarvittu. Vessassa on vähän turhaa tavaraa ja sotkua, mut pahin on se että sinne kuljetaan meidän varaston läpi :D siis kaikkien kaljatynnyreiden yms keskeltä... Sinne voi olla vähän hankala päästä, ja oon monesti miettiny että asialle pitäis tehdä jotain. Tosin varastotilat ovat rajalliset ja takahuoneessa on vain sitä mitä siellä on pakko olla.. Mutta jos joku meidän asiakkaista haluaa joskus käyttää invavessaa niin raivaan sille kyllä tien kaiken sen rojun läpi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah kuulostaa hyvältä tuo sun asenne "raivaan sille kyllä tien kaiken sen rojun läpi". Jo tuo auttaisi siinä, ettei pyörisläistä (ainakaan mua) haittaisi roju niin pahasti. Eli kivat työntekijät auttavat jo paljon asiaa :)

   Poista