torstai 24. tammikuuta 2013

kysymyksiä autoilusta

Mä sain ajokortin marraskuussa. Metriäkään sen jälkeen en ole autoa ajanut. Ärsyttää. Se asia saa mut kyllä ärsyyntymään. Mitä ihmettä mä hyödyin siitä, että sain autokoulun nopeasti alta pois? En mitään. Enhän mä muista pian edes miten autoa ajetaan. Kyllä mä aina autossa istuessani mietin omassa pienessä päässäni, mitä tekisin jos itse sillä hetkellä ajaisin. Yritän sillä tavoin ylläpitää edes jotenkin liikennesääntöjä päässäni.

Olen kyllä jo päättänyt minkä auton hankin. Mutta hetki meni, että sain paperit lähetettyä eteenpäin auton hankintaa varten (vakuutukseen sekä autoverotukseen). Nyt on jo viikkoja kulunut siitä kun lähetin nämä paperit eikä kukaan ole vastannut. Ei mun autolla hankkimisella vissiin ole mikään kiire. Mielellään vakuutus ja kaupunki maksavat mun taksimatkoja ilmeisesti. Argh.

Ei sen enempää tuosta säälittävästä mulla-ei-vielä-ole-autoa -valituksesta. Ajattelin nimittäin pohtia hiukan muutamaa asiaa autoilussa pyöriksen kanssa, jotka mua mietityttää.

Ensinnäkin yksi välttämätön asia autoilussa on tankkaaminen. Kuinka se sujuu pyöriksen kanssa? Miten ylettyy pistooliin (onko sen nimi pistooli?) tai edes maksamaan, sillä nykyäänhän useimmissa paikoissa maksetaan kortilla tankilla, eikö? Entä miten auton ja tankkauspisteen väliin edes mahtuu tuolilla? Olen kyllä kuullut, että jossain on vielä olemassa "tankkaus-palvelua" mutta en ainakaan itse ole törmännyt sellaiseen missään. Täytyykö mulla olla aina joku kaverina mukana kun täytyy tankata?

Toinen mua mietityttänyt asia on parkkihallit. Parkkihalleissa, ainakin niissä joissa olen asiaa tajunnut katsoa, on maksupömpelit joidenka rahaluukut ynnä muut luukut ovat niin korkealla ettei tuolista ainakaan kunnolla niitä näe. Entä jos ruudulla lukisi esimerkiksi "laite poissa käytöstä", en mä sitä näkisi lukemaan ja sysäisin rahaa sisään. Tämän "pömpeliongelman" lisäksi parkkihalleissa on ongelmana aikaraja. Maksettuasi parkkimaksun täytyy poistua rakennuksesta tietyssä ajassa. Onkohan se aika noin 15 minuuttia? Mutta mitäpä jos esimerkiksi mä en olekaan oppinut vielä kasaamaan tuolia nopeasti? Tai jostain muusta syystä tuolista autoon siirtymiseen ja tuolin kokoamiseen autoon meneekin enemmän aikaa. Tämä nyt saattaa olla aivan aiheeton huoli, mutta kyllä ongelmat ja hidasteet tuolin kanssa todella ovat mahdollisia. Ratkaisuna ei toimi "älä parkkeeraa parkkihalliin". Sillä talvella on erittäin kätevä parkkeerata halliin lumen ja auton jäätymisen estämiseksi.

Kolmantena mä olen, nykyäänkin ilman omaa autoa, miettinyt asiaa kun kaikki invapaikat on varattuina. Saako invaluvalla parkkeerata muualle kuin invalideille merkityille paikoille? Jos tosiaan kaikki ovat varattuina ja täytyy saada auto parkkiin, mutta vapaana ei ole kuin "normaaleja" paikkoja. Lippuautomaatit saattavat olla korokkeen päällä tai koloissa joihin tuolilla ei pääse. Voiko tässä tilanteessa auton jättää parkkimaksutta invalapun kanssa? Mä en tiedä.Oho, tulipa paljon kysymyksiä. Olisi mahtavaa jos joku osaisi vastata näihin mua askarruttaviin asioihin edes lyhyesti. Onko kukaan muu miettinyt samoja kysymyksiä? Kerrankin näin päin. Mä kysyn ja te vastaatte, toivottavasti ainakin. Hah.

Autokeskusteluja odotellen
xoxo, Jassu

24 kommenttia:

 1. Mitään en autoilusta silleen oikeasti tiedä, mutta järjellä ajatellen tuntuis, että on ok parkkeerata muuallekin kuin invapaikoille, jos ne on kaikki varattuna. Onhan se aivan mahdollista, että vaikka samassa kaupassa asioi useampi invaluvalla ajava.
  Hyvä postaus, sai kyllä ajattelemaan asioita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu mä oon kyllä samaa mieltä! Ja kaverilla olikin virallista tietoa asiasta, joten kohta mäkin tiedän tasan tarkkaan miten saa parkkeerata :)
   Kiva että sai ajattelemaan :)

   Poista
 2. Mä en yltä aina itekään maksamaan tankatessa - tai ainakin täytyy varvastella melkolailla! Mutta uskon että jos huoltsikan yhteydessä olevilla paikoilla käy tankkaamassa niin monissa on ainakin yksi piste josta maksu suoritetaan kassalle ja eiköhän joku ystävällinen myyjä tai ohikulkija pysty auttamaan itse tankkausvaiheessa! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin onhan niitäkin sisällä maksettavia vielä olemassa. Varmasti joku ohikulkija auttaakin, mutta entäpä yöllä kun ei ole ketään :D

   Poista
 3. Saa tietenkin ajaa normaaleille paikoille vaikka ois invamerkki!

  VastaaPoista
 4. Onko Jyväskylässä parkkihalleja, missä ei tarvitse maksaa? Kannattaa varmaan myös ottaa selvää, miten toimitaan jos se aikaraja menee umpeen ja muita käytännön.
  Tuo tankkaus voi toki tuottaa ongelmia, mutta monessa paikassahan saa edelleen käydä sisällä maksamassa. Mun mielestä sen pistoolin letku on sen verran pitkä, että se ylettyy kyllä kauemmaskin autosta, eli pyöriksen pitäis mahtua sinne väliin. Kokeilkaa joku kerta kaverin kanssa vaikka keskellä yötä jossain kylmäasemalla, missä ei ole ruuhkaa.
  Invaluvalla saa mun käsittääkseni parkeerata mihin vaan jaa harvemmin ne kaikki invapaikat on varattuja.
  En oo koskaan edes ajatellut tämmöisiä asoita, mitä tossa tekstissä pohdit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en ainakaan ole kuullut/törmännyt sellaiseen jossa ei tarvitsisi maksaa. Varmaankin aikarajan umpeuduttua täytyy soittaa uloslähtötelineissä olevaan numeroon ja joku tulee apuun. Mutta ei se jatkuvasti ainakaan kivaa olis :D Hyvä idea toi tankkauksen kokeilu yöllä!
   Todella useinkin Jyväskylässä kaikki invapaikat on varattuina. Keskustassa ainakin. Välillä joutuu kiertelemään monta parkkipaikkaa ja lopulta jättämään auton jonnekin ei-invapaikalle (jolloin kuski saattaa joutua jättämään mut kyydistä keskellä parkkipaikkaa sillä parkissa en mahtuisi ulos autosta liian pienen ruudun vuoksi). Ja useimmiten invapaikalla olevissa autoissa ei ole invalupaa, valitettavasti..

   Poista
  2. Ja se,että joku tulee apuun maksaa sellasen kivan olikohan 50 vai 60 e lisää...Kokemusta on,että joku tulee avaa....:DDDD

   Poista
 5. Shelleillä on tankkauspalvelu!

  VastaaPoista
 6. Bensaletkut on sen verran pitkiä, että hyvin mahtuu pyöriksellä siihen väliin :) Shellillä on toi palvelutankkaushomma nykyään.

  ABC-asemilla on mun mielestä pelkästään automaatteja, mutta muilla on yleensä ainakin joku tankki, mistä voi maksaa sisälle. Ja niitten automaattienkin korkeudet vähän vaihtelee.

  Jos parkkihallissa olis automaatti pois käytöstä ja vaan tunkisit sinne rahaa, niin ne vaan tippuu siitä läpi, sama jos et nää sitä summaa ja laitat liikaa ni kyllä se ne vaihtorahat sylkee pois :)

  Niin ja jos hallissa loppuu aika kesken, ni siinä portilla, mihin se parkkilippu jätetään, on semmonen soittokello mitä painaa, sieltä joko vartija nostaa portin suoraan kyselemättä (mulla on käyny näin), tai sit saat puhua siinä "radion" kautta sen kanssa, selität tilanteen ni se päästää sut menemään :)

  Toi invapaikkojen vähyys on kyllä kurjaa. Sokkarin hallissa on niitä vissiin ees vähän enemmän?

  - Tuuli

  VastaaPoista
 7. Joillakin huoltoasemilla bensamittarin luona on soittokello josta saa tilattua tankkaajan sisältä.

  VastaaPoista
 8. Noista tankkauspalveluista. Muuramen Helmisimpukasta löytyy ainakin löytyy. En tiiä onko Jyväskylässä missään vielä. http://www.helmisimpukka.fi/asemat/fi_FI/asemat/?url=/asemat/fi_FI/muurame/

  VastaaPoista
 9. Ihan mielenkiinnolla odotan minkä auton olet päättänyt hankkia,tuo tankkausjuttu kannattaa kaveri mukana tsekata mikä huoltis on käytännöllisin ja missä pystyt yksin tankkaamaan.Sit siellä kotipuolessa otat sen vakipaikaksi homma helpottuu kun tulee rutiinia ja on tuttu paikka,reissuilla tietysti joutuu tankkaamaan vähän sokkona mutta aiotko yksin kovin kauas lähteä hmm...
  Paras on tietysti sellanen josta saa palvelua eli maksetaan sisälle,tällöin tietysti aukioloajat on huomioitava.Automaatilla setelillä maksaminen olisi kai hieman helpompaa kun kortilla,ainakin vähemmän näpyteltävää,kaikkiin ei voi maksaa rahalla.Kyllä sä tulet selviämään tankkauksesta kunhan vaan harjoittelet sitä ensin niiden ihanien kavereiden kanssa.

  VastaaPoista
 10. Invarivissä sulla on oikeus laittaa myös siihen taxi paikkaan, jos se on vapaana. Ja kadun varsissa kaikki paikat ovat ilmaisia invakortilla. Miksi parkkihalleissa pitää maksaa, jos on invakorttti?

  VastaaPoista
 11. Veturille voi maksaa 24h sisälle!

  VastaaPoista
 12. Luin sun jutun eilen lehdestä :)

  VastaaPoista
 13. Muuramen Shellillä on palvelutankkaus ma-la 10-18 mutta siellä pitää silti maksaa sisälle, että en sit tiedä hyödyttääkö se hirveesti.. Plus siitä tulee aika paljon turhaa ajoa... Toivottavasti löytyy joku hyvä ja järkevä ratkaisu :)

  VastaaPoista
 14. 1. Tankkaaminen

  Mulla on nyt ollut auto käytössä viimeiset 10 kuukautta, enkä ole vielä itse tankannut kertaakaan. Kilsoja kertynyt 9000 km, tankkiin menee 45 litraa ja kulutus pyöreästi 10l / 100 km. Tästä laskettuna tankkauksia on siis kertynyt noin 20kpl. Shellillä on palvelutankkaus ja olen maksanut niin kortilla kuin käteisellä näissä. Varmin on kuitenkin käteinen. Lisäksi usein kun olen jonkun kaverin kanssa ollut liikenteessä, olen kaveria pyytänyt tankkauksen hoitamaan.

  Letkut bensamittareissa kyllä riittävät, kunhan muistat itse jättää tarpeeksi tilaa pyörätuolille mittarin ja auton väliin. Ei kuitenkaan ehkä näin http://static.naamapalmu.com/files/3I/medium/6iiWFi3Tg0JbNnQWun75.jpg

  Lisäksi todennäköisesti voit sopia kotisi lähellä jonkun vakio huoltoaseman, josta tulevat autosi tankkaamaan kun pihaan ajat. Voit vaikka tallettaa huoltoaseman numeoron kännykkääsi ja pirauttaa suoraan kassalle kun olet mittarille parkkeerannut.

  2. Parkkihallit

  En ota kantaa Jykylän halleihin, mutta pk-seudulla isoimmilla ostareilla on ilmainen pysäköinti eikä mitään puomeja ole. Jos puomeja kuitenkin on, niin lupaan, että ehdit alle 15 minuutissa hallista ulos. Alkuun tuolin kasaaminen ja purkaminen on hikistä hommaa, mutta jo ensimmäisen viikon jälkeen olet oppinut mitä vasten missäkin vaiheessa siirtoa voit tukeutua. Ja ainahan voi pyytä apua jos ei meinaa ylettyä parkkimittariin kolikoita työntämään tai korttia vilauttamaan.


  3. Pysäköinti invapaikalle

  Laki sanoo näin:
  http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1981/19810267#L2P28b

  ja lisäksi sivun viimeinen kappale kannattaa pitää mielessä.

  http://www.invalidiliitto.fi/portal/fi/toiminta/neuvonta/asiantuntija_vastaa/?view=FaqQuestion&category_id=305&question_id=112

  Pysäköidä voit toki myös normaalille paikalle, mutta joku toinen voi tällöin autolla tukkia pääsysi takaisin autolle, joten kannattaa miettiä miten autonsa parkkiin aina tilanteen mukaan jättää. Kannatta pyrkiä suoraan estämään nämä kiinni kylkeen parkkeeraukset.

  VastaaPoista
 15. Tankkays ym. Auto kannattaa ajaa tankatessa reilusti n. 1 metri irti tankkausautomaatista ja tankinkorkkihan on auton perässä joten helposti pääset tuolilla tankkaamaan. Lähes kaikki tankkaaminen tapahtuu kortilla ja kortin syöttö ja "näppäimistö+näyttö" on noin miehen rinnankorkeudella joten ei senkään pitäisi tuoda ongelmia Sinulle. Parkkihallit on erittäin ahtaita joten ainakaan aluksi en kehoittaisi niihin ajamaan jos tuntuu ettei tasan tarkkaan jo tiedä missä auton kulmat kulkee. Mutta nyt äkkiä rattiin ettei tule rimakauhua! ;D

  VastaaPoista
 16. Sen mitä mä tiedän invaparkkeeraamisesta on se, et mitä olen sivusta seurannut vammaisen äitini toimia. Esim. Helsingissä kun menet uimahallin parkkikseen niin äiti vaan näyttää P-lupaansa kassalla ja saa sellaisen kortin jolla pääsee ilmaiseksi ulos. Muissakin halleissa toimii yleensä aika samalla tavalla.
  Jotkut parkkihallit tosin ovat poikkeuksia.

  Toisekseen, äiti parkkeeraa vähän väliä ei-inva-paikalle, KOSKA jotkut ääliöt ilman invalupaa parkkeeraavat inva-paikalle. Ei auto vaikka mennään aina valittaman ko.yritykseen/kiinteistöön etc.

  Mut jos parkkeeraat muulle kuin invapaikalle kannattaa tosiaan katsoa, että pääset lähdön hetkellä myös takaisin siihen autoosi..ettei joku tosiaan ole tukkinut paikkaasi. Joskus tosiaan tälläistäkin tapahtunut ja eiiikun soittoa/ilmoitusta eteenpäin.

  Tsemppii autohankitoihin ja rohkeutta tankkaamiseen etc :)

  VastaaPoista
 17. Sen verran voisin kommentoida tuota pysäköintiä, jotta inva-merkillä ei saa pysäköidä taksille varattuun ruutuun. Olen asian tarkistanut pysäköinninvalvojalta. t. taksikuski

  VastaaPoista
 18. Ei sitä autoa niin päntiönään tarvi tankata, etteikö voisi ajoittaa tankkausta ajalle, kun voi maksaa sisälle ja saada palvelua :)

  VastaaPoista