keskiviikko 3. heinäkuuta 2013

valmiina ajamaan

Olen yrittänyt ainakin vuoden tehdä postausta autoon siirtymisestä. Jotkut ovatkin ehdottaneet mulle videon tekemistä, mutta ei. Se ei olisi mun juttu ollenkaan. Kuvia olen siirtymisestä vuosi sitten kesälläkin ottanut. Ne epäonnistuivat. Viime viikolla sain siskon kanssa napattua vihdoin joitain kuvia, joista toivottavasti saatte selvennystä siitä, kuinka mä siirryn autoon. 
Tapoja on varmasti monia erilaisia. Eli mun tapani siirtyä ei varmasti ole se paras ja oikea, mutta mulle sopiva. Myöskin tuolin laittamisessa autoon on erilaisia tapoja (ja apuvälineitä) kuin mulla. 



Aluksi (luonnollisestikin) auton ovi auki ja tuolilla kelaus viereen. Tämän jälkeen oikea jalka kyytiin, ylhäältä kiinni ja heijaus penkille, jonka jälkeen nostan vasemman jalan myös mukaan. 


Seuraavaksi tuolin sivulaidat ja istuintyyny irti. Ne mä heitän jalkatilaan kuskin penkin taakse.


Selkänoja meneekin tässä vaiheessa lähes itsestään alas, sillä sivulaidat ovat poissa tukemasta.


Renkaiden irrotus onnistuu jarrujen ollessa auki vain nappia painamalla ja hiukan vetäisemällä (samalla vapaana oleva käsi ottaa tukea esimerkiksi pyöriksestä).


Tuoli on käännettävä (ja toinen käsi näköjään ottaa tukea "kauhukahvasta")..


jotta saan irroitettua myös toisen renkaan. 
Renkaat heitän yksitellen apukuskin penkin taakse jalkatilaan.




Lopuksi pyöriksen runko käteen ja heitto itseni edestä apukuskin penkin taakse (tai oikeastaan päälle). 

Näin helposti pyöris on kyydissä kun ajan autolla itsekseni. Aikaa tähän kaikkeen mulla meni aluksi lähemmäs viisi minuutta. Nyt reilun kuukauden jälkeen samaan hommaan menee noin minuutti. Saa nähdä kuinka paljon mun taidot tästä vielä ajan myötä nopeentuvat.


Pyöriksen kokoon kasaaminen tapahtuu käänteisessä järjestyksessä, lähes samanlailla kuin autoon laittamisessa. Ainut ero taitaakin olla rungon alkuasento. Eli kun heitän rungon autosta pois, laitan sen nojaamaan kuskin oveen, jolloin ensimmäisen renkaan laitto pyörikseen kiinni helpottuu. 

Vielä kertaakaan mua ei ole edes sateella tai kuntosalin jälkeen ärsyttänyt kasata tuolia (vaikkakin kuvista päätellen tuo kasaaminen on erittäin vakavaa puuhaa, haha). Ehkä vielä joskus sellaisiakin hetkiä tulee, mutta ei näköjään kovin helpolla. Ei mua ole sokerista tehty ja salitreeniin saa vielä loppusilauksen pyöriksen nostelusta!


Jälleen kerran - kyselkää ja kertokaapas mielipiteitänne kommenttipoksiin aiheesta. Mä yritän vastailla niihin sitten parhaani mukaan!
Jotkut tarkkasilmäiset muuten saattoivatkin huomata kuvista, että mullahan on uusi tuoli.. Jabiili Junior ;)

Ps. Mun blogin löytää nykyään TÄÄLTÄ (yhteistyön takia myös blogini oikeaan reunaan on ilmestynyt Indiedaysin mainos)!

xoxo, Jassu

40 kommenttia:

  1. hei hienoo et oot päässy indiedayssiin! :) Sun blogin ansiosta aloitin itseki pienen kesällä kunton- projektin, oon seuraillu sun treeniaherrusta ! :) blogi löytyy profiilistani jos kiinnostaa (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep se on aika hieno juttu =) Voi mahtavaa!! Täytyy käydä vilkasee!

      Poista
  2. tää oli yks lempparipostauksista! kerrotko tietämättömälle, että miksi moni vaihtaa tuolia n. parin vuoden välein? kuluuko pyörätuoli ns "käyttökelvottomaksi" vai ihan muuten vaan sait uuden? :) sitten vielä kiinnostaisi tietää, osaatko sanoa, kuinka kalliita nuo tuolit ovat? en siis sinun raha-asioita utele, vaan ihan yleisesti tuolien hintoja?
    hyvää kesää sulle! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva juttu! Tuoli kuluu tosiaan paljonkin parin vuoden aikana. Mullakin on oli vain yksi ja sama tuoli koko kahden vuoden ajan. Joka päivä monia monia tunteja alla, kymmeniä reissuja, satoja kilometrejä lenkkejä ja portaissa kulkemisia yms. Niin tosiaan se on aika kovaa hommaa yhdelle tuolille :D
      Mä en tiedä noista hinnoista oikeastaan, nelinumeroisissa luvuissa vissiin mennään näiden aktiivituolien kanssa, mutta mulla on onneksi vakuutus näissä hommissa. Hyvää kesää sullekin!

      Poista
    2. Onko vakuutus sinulla kuvioissa jatkossakin? Usein pyörätuolit saadaan terveyskeskuksen apuvälinelainaamon kautta ihan uusina nekin omien mittojen mukaan. Mallit ja merkit saa toivoa. Myös huolto toimii sieltä. Eihän nuo kunnon aktiivit ole kalliita, vasta sähkärit ja pelituolit lisää yhden numeron.

      Poista
    3. En mä tiedä tosta vakuutuksesta, kaippa se on. Yleensä varmaan noi pyörikset menee terveyskeskuksen kautta Kelan asiakkailla? Mullakin siis huolto menee keskussairaalan kautta ja tuolikin itseasiassa sieltä mut niin.. en mä tiedä :D
      Juu siis sähkärit on varmasti vielä paljon paljon kalliimpia, mutta ei ihan ite pystyis edes aktiivituolia hommailemaan.

      Poista
  3. Löysin tän sun blogin tuolta Indiedaysin sivuilta, ja WAU, millaselta ihmiseltä vaikutat! Selasin samantien useita postauksia läpi ja täytyy sanoa, että oon ihan tajuttoman onnellinen, että tollasia ihmisiä on olemassa!<3 Vaikutat niin ihanalta, vahvalta ja positiiviselta ihmiseltä, että mun on kyllä pakko jäädä seuraamaan näitä sun juttuja ihan säännöllisesti, kun tuun itekin näitä lukiessa niin hyvälle tuulelle:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vou, heti joku löytänyt mut sieltä! Voi että ihana, jää seurailemaan :)

      Poista
  4. Hyvä postaus. Video olisi minulle vieras katsottavaksi. Jäin miettimään vain, minkä verran toinen käsi on sidottu kauhukahvaan? Eli minkä verran voi toimia molemmin käsin, että tasapaino pitää? Mikä Panthera on nyt?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Molemmin käsin ei paljoakaan voi toimia, sillä en pysy yhtään etukenossa ilman tukea (tai kyllä siis yhtään mutta en tarpeeksi, että ylettyisin autosta tuolille).
      Panthera X :)

      Poista
    2. Ajattelinkin, milloin saat X:n onhan se Jabiilia kuitenkin parempi, kevyempi jne.

      Poista
  5. pääsitkö tiimiakatemiaan? etkös sä sinne hakenut vai? :)

    VastaaPoista
  6. Tuleeko tuo tuoli mitenkään kiinni autoon? Ettei pääse liikkumaan esim. äkkijarrutuksessa tai kolaritilanteessa?
    Mä odottelen edelleen sitä sun porraspostausta.
    Hyvää kesänjatkoa, voi hyvin.

    Tiina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä tuu kiinni.. se olis kyllä hyvä, jos tulis siis. Kai jotkut laittaa turvavöihin tuolin, mut mä en yltä sinne. En sit tiiä mitä siihen keksis.
      Kiitos :) Ja hyvä kun muistutit tosta porraspostauksesta!

      Poista
  7. Kiitos jälleen kerran mielenkiintoisesta postauksesta! Etupenkin selkänoja näyttää vähän kärsivän lastausoperaatiosta, mutta autothan on kulutustavaraa :)

    Jos joku on tulossa kyytisi, laittaako matkustaja silloin tuolisi takakonttiin, vai miten homma silloin toimii? Onko uudessa tuolissasi paljon eroa vanhaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän äitiki oli huolissaan, että autohan likaantuu ym. ton tuolin kanssa. Mutta totesin kanssa vaan auton olevan kulutustavaraa ja käyttöä varten :D
      Jos kavereita/kaveri tulee kyytiin niin tuoli saattaa olla takapenkillä hiukan erilailla tai vaihtoehtoisesti takakontissa.
      Uus tuoli on paljon samankaltanen kun vanha, mutta paljon kevyempi!

      Poista
    2. Auton penkkeihin voi hankkia suojuksen, edullisia ovat. Meillä on miehen likaisten työvaatteiden takia suojus. Kulutustavara tietty, mut sen verta kallis, että tykkään pitää kunnossa. Sun autoon vois sopia sellainen suojus, joka tulee vain penkin takaosaan. Taitaa olla tarkoitettu myös penkin selkänojaa potkivia kakaroita vastaan.

      Poista
  8. Olipa yllätys lukea Jassun blogia tänään. Vähän aikaan kyllä nieleksin. Pahempaakin olisi tietty voinut olla, vaikka Cosmon alla. Todella mahtava postaus. Upeat kuvat. Todella toimiva bloggaus. Varmaan Jassu hoitaa tämän kunnialla. Älä menetä muutoksen mukana itseäsi. Please älä laita yhteen postaukseen viittä Volvo kuvaa ja sitten viittä Jassua ilman mitään viestiä. Kummastakin on kiva saada kuvia, mutta jos lukijan ei tarvitse panna aivoja narikkaan. Jos et kuitenkaan laittaisi kuvaan Volvoa ja Starbuck kahvimukia, please. Säästä edes siltä. Tästä on turha vetää hernettä nenuun, tämä ei kohdistu Jassuun, Volvoon, Jabiili Junioriin tai tähän postaukseen. Jassu ei ole koskaan näin tehnytkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muutos ei tuu vaikuttamaan mun blogin sisältöön tai postauksiin :) Pidän tän ihan samanlaisena kun ennenkin!

      Poista
  9. Hymyilytti niin paljon kun postausta luin, aivan mahtavaa kuinka oot saanu auton ja miten pystyt itsenäisesti sillä huristelee ja laittaa tuolin kyytiin! :)
    Mietin aluksi, että kuinka vaikeaa on kasata tuoli, mutta onneksi se ei taida ollakaa niin vaikeaa lopulta :)
    Onko sun koulutuloksista vielä kuulunut? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla :) Ei se lopulta olekaan vaikeeta! Siis tuolin kasaaminen.
      Juu siis ei mitään toivoa mun tuloksilla ollut päästä sinne kouluun :D

      Poista
  10. Hei! Olisin kiinnostunut kuulemaan, kuinka auton tankkaus käytännössä onnistuu? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mun ei ole tarvinnut kun pari kertaa tankata, kerran kaveri tankkas, kerran iskä ja sit kolmannella kerralla kävin huoltsikalla, jossa työntekijä tuli tankkaa kun soitin sinne vaan!

      Poista
  11. Anteeksi vaan, mut mitä väliä on, jos Jassu laittaisikin kuvia volvosta ja starbuck kahvimukista?? Onpa jollakin suuret ongelmat (tai sitten en vaan ymmärtänyt huumoriasi) :) Minä itse toivon mahdollisimman paljon kuvia ja toivon että Jassu niitä myös laittaa! Erityisen hyvä postaus tämä autoonsiirtymis"rituaali", tykkään! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietin ekana samaa, mutta vissiin se oli huumoria :D haha!
      Voi kiitos :)

      Poista
    2. Yhtä lailla minä toivon rutkasti kuvia. Ja Jassu sais varmaankin tuonkin kuvayhdistelmän toimimaan.

      Poista
  12. jotenkin mussa herää aina pieni 'kateus' kun luen sun blogia koska on niin ihailtavaa et jotkut oikeesti on niin positiivisa elämässä.., ja by the way oot ihan sairaaan kaunis ((: - 14 vee 'salainen fanisi :D

    VastaaPoista
  13. Kun tankkasit huoltamolla jossa soitit myyjälle joka tankkasi,kaipa maksukin hoitui autosta nousematta olettaisin ainakin?

    VastaaPoista
  14. Rupee muuten treeni tuottaamaan tulosta...habat sulla jo melekoset :D!

    VastaaPoista
  15. Oikein hyvä ja selventävä postaus - itsekin ajattelin, että tuon pyöriksen kokoaminen vie iäisyyden, mutta 5 minuuttia - ja nyt jo minuutissa - eipä todellakaan. Ja samaa ajattelin jonkun kanssa siitä, että turvallisuuspuolta voisi vielä kehitellä eli irto-osat eivät ole paras vaihtoehto!

    Ajatella - että olet melkein idoli-asemassa - viitaten tuohon salainen fani-kommenttiin - eikös tunnukin aikas kivalta - ja vastuu alkaa painamaan :)

    Hyviä autohetkiä - ja mainio muuten tuo kesäkuun tapahtumat -postaus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin ajattelin, että mulla menisi kauemmin oppia kokoomaan tuoli nopsaa!
      Mmm joo turvallisuuspuoleen vois keksii jotain.
      Hahh aika hauskaa tosiaan tuo fani-kommentti juttu =)
      Kiitos!

      Poista
  16. Etukäteen ajattelin, että tuohon siirtymisrituaaliin menisi aikaa vähintään se kymmenen minuuttia. Tuntuu todella hämmentävältä että kaikesta tuosta osien pyörittelystä voisi selvitä minuutissa :D Selventävä poustaus kaiken kaikkiaan (:

    VastaaPoista
  17. Tarvitset otteen toisella kädellä pyörien kanssa. Miten tuo tasapaino sujuu vesijetillä, josta oli kuva aiemmassa postauksessa? Eikö siinä ole tyhjän päällä? Tuo pyörien irrottelu voi tuntua työläälle, mutta eihän se sitä ole. Eikä kasaan taittuvat pyörikset ole vaihtoehto. Kiinteärunkoisissa päästään 5-6 kg, kun kasaan taittuvat painaa 12-18 kg ilman tilpehööriä (käsinojat ym.)

    VastaaPoista
  18. Tuottaako jatkuva kelaaminen kulumia käsiin aikaa myöden? Joutuuhan ne melkoiselle rasitukselle.

    VastaaPoista
  19. Jos ei halua et toi (hienon) autosi oikea etupenkki menee ajan kuluessa ihan hirveään kuntoon, likaiseksi ym, niin kannattaisi varmaan hommata siihen päälle jokin helposti pesukoneessa pestävä, mutta myös helposti sen päällä pysyvä suoja. Vaikkapa jokin kiva pussilakana tms :)

    VastaaPoista
  20. Pohjois-karjalasta13. elokuuta 2013 klo 10.15

    Moi!

    Harmi, että löysyn blogisi näin myöhään. Aluksi vähän omaa taustaani esittäämäni kysymystäni varten: olen naimisissa sellaisen henkilön kanssa, jolla on liikuntarajoitteita ja jolla on tämän autossa invakortti, mutta hän pystyy (vielä) kävelemään kahdella jalalla. Olemme kokeneet monesti hämmennystä ja suoranaista vihaa invapaikoilla, kun ei tarvite maksaa pysäköinnöinnistä.
    Oletko sinä kokenut huutelua/kuittauilua samasta asiasta?

    Entä miten teillä päin on suhtauduttu pysäköintihalleissa? Joudutko niissä maksamaan? Me saimme pitkän taistelun ja oikeustoimilla uhkailun jälkeen sellaisen "kulkukortin", jolla saadaan puomit ylös ilman maksamista.

    VastaaPoista