tiistai 9. syyskuuta 2014

pääsen melkein kaikkialle

Mä olen kelaillut pyörikselläni nyt reilu kolme vuotta milloin missäkin; paljon Jyväskylässä, jonkin verran muualla Suomessa ja hiukan myös ulkomaillakin. 
Aluksi kolme vuotta sitten kesällä ajattelin, että Suomi on todella hyvä paikka pyörisläiselle. Täällähän pääsee melkein kaikkialle avustettuna. Melkein kaikkialta löytyy myös hissit ja invavessatkin. Ei kaikkialta, mutta useimmista paikoista. 

Pikkuhiljaa olen huomannut, ettei täällä pyörisläisellä olekaan asiat niin hyvin kuin muualla. Suomessa riittää, että avustettuna pääsee kaikkialle. Ja uskokaa tai älkää - kaikkialle ei pääse edes avustettuna, helposti ainakaan. 


Hyvä esimerkki suomalaisesta (jyväskyläläisestä) ajatuksesta on bussiliikenne. Joitakin hetkiä sitten Jyväskylän Liikenteestä uutisoitiin, kun pysäkillä istunutta pyöristyyppiä ei oltu autettu sisälle bussiin. Mä en tiedä uutisen oikeita taustoja ja kuinka "vääristelty" uutinen oli - halusiko pyöristyyppi edes bussin kyytiin ja odottiko hän esimerkiksi kaveria tällä pysäkillä? Uutisesta käytiin kuitenkin paljon keskustelua netissä. Osa oli raivona siitä kuinka joku voidaan olla ottamatta kyytiin. Osa taas (myös nimimerkkien perusteella jotkut bussikuskit) kommentoivat ettei ketään ole pakko auttaa kyytiin, jos työtehtävissä ei lue ”auta pyörätuolia käyttävä kyytiin”. Jos auttamisesta ei mitään ohjeissa lue, niin eihän sitä tarvitse tehdä. Eikö? Jotkut kommentit olivat möys tyyliin ”vammaisillahan on takstimatkat kulkemistaan varten”. Niitä ei paljoa ole. Mä itse ymmärrän täysin jos joku pyörisläinen (tai rollaattoria käyttävä tms) joutuu käyttämään julkisia liikennevälineitä. Esimerkiksi (mun käsittääkseni tavallisin myönnetty määrä) 18 taksimatkaa kuussa tarkoittaa yhdeksää edestakaisin matkaa kuukauden aikana. Mieti omalle kohdalle jos pääsisit vain yhdeksän kertaa kuukauden (eli yleensä noin 30 päivän) aikana liikkumaan pois kotoasi! Kai jossain vaiheessa on siirryttävä käyttämään muita kulkuneuvoja kuin takseja, kun niitä matkoja on tosiaan niin vähän. Lisäksi mun täytyy korjata väite "ilmaisista taksimatkoista" -  ei pidä paikkaansa. Vammaispalvelun taksimatkatkin ovat maksullisia niitä käyttäville. 

Nyt karkasin hiukan aiheesta.. Eli mun pointti oli se, että Suomessa ajatellaan ettei kaikkien oikeus ole päästä kaikkialle (esimerkiksi juuri sinne bussiin). 

Nyt joku voi vedota siihen, ettei bussikuskeilla ole aikaa auttaa kaikkia kyytiin. Tähän vastaan sillä, etten usko kovinkaan monen pyörisläisen käyttävän bussia eli ei varmastikaan jokaisella pysäkillä ole pyörisläinen hyppäämässä kyytiin. Eikö joskus harvoin ole, jo muutenkin aina aikataulusta myöhässä olevalla, bussifirmalla aikaa auttaa ihminen kyytiin? 


Viimeistään kesälomareissuni New Yorkissa ja Miamissa herätti mut siihen, kuinka hyvin asiat voisivat olla. Koko kahden viikon matkan aikana mua ei tarvinnut avustaa kuin minibusseihin (ja niihinkin kuskit olivat vapaaehtoisesti mut valmiita kantamaan), joilla kuljimme muutaman kerran. 
Amerikassa tiet olivat helppokulkuisia, suojatiet aivan älyttömän helppokulkuisia, rakennuksissa oli aina (kaikissa joissa me kävimme) liuskat ja helppokäyttöiset hissit sekä tilavat ja yllättävän siistit invavessat eikä kukaan kertaakaan miettinyt apua kysyttäessä ”onkohan meillä on invawc ja missä se on?”. Tämä viimeisenä mainittu ihmettely on tapahtunut enemmän kuin kaksi tai kolme kertaa Suomessa reissaillessani. 
Suurimman vaikutuksen muhun teki se, että menin minne tahansa, oli itsestään selvää, että pyörisläinen oli tasavertainen muiden kanssa. AINIIN! Melkein unohdin pukukopit. Joka ikisessä vaatekaupassa oli invapukukoppi (eli hiukan tavallista suurempi) ja muutamissa niistä jopa tasot, joille pystyi hypätä kokeilemaan housuja (tai niin mä ainakin käsitin niiden tasojen käyttötarkoituksen). Huikeaa! Maassa jossa on ihan todella paljon enemmän jengiä kuin meillä Suomessa, toimii tämmöiset asiat tuhat kertaa paremmin kuin meillä. 


Palatakseni alun kirjoitukseeni; silloin kolmisen vuotta sitten, ensimmäisenä pyörisvuotetani, ymmärsin täysin ettei kaikkialle välttämättä pääse pyörätuolilla. Eikä mua haitannut jos jonnekin ei päässyt - sittenpä etsin jonkin toisen, ehkäpä paremman paikan mennä. Olin todella onnellinen siitä että pääsin edes jonnekin. 

Mun ystävät eivät kyllä ole antaneet oikein minkään olla esteenä kulkemisellemme - mennään vaikka miljoonat portaat reppuselässä, jos muuta keinoa ei ole. Eli ei mua ole koskaan pienet esteellisyydet pahemmin estäneet tekemästä jotain. 

Eikö kuitenkin kaikkea voitaisi pyrkiä tekemään esteettömäksi? Mikä on tarpeeksi hyvä selitys sille ettei kaikkien tarvitse päästä kaikkialle? Onko pyöristyypit jotenkin vähempiarvoisia kuin kävelevät? Pitäisikö pyöristyyppien tyytyä vähempään ja olla onnellisia siitä että edes jonnekin pääsee? Tulisiko ajatella ”mä olen pyörätuolissa, ei mun tarvitse päästä juuri tuohon vaatekauppaan tai kahvilaan, mä olen vain mä ”? 


Tiedän, on mahdotonta odottaa, että Suomessa kaikkialle pääsisi pyörätuolilla. Esimerkiksi rakennussuojalaki estää joidenkin rakennusten muuttamisen esteettömäksi. Yksi suojeltu rakennus, joka mulle tulee mieleen ensimmäiseksi, on Jyväskylän yliopiston kampus. Tämän mainitsin siksi, että eikö jokaisella tulisi olla oikeus päästä liikkumaan opiskelupaikassaan vapaasti? No, eipä tämä mua kosketa, kun en yliopistossa opiskelekkaan. Tuli vain mieleen. Toisena suurena esteellisyyden aiheuttajana ovat asenteet, joista puhuin hiukan aiemminkin. "Riittää kun pääsee liikkumaan avustettuna". 
Toivon kuitenkin, että jonain päivänä asiat ovat meillä Suomessakin esteettömyyden osalta paremmin. 

Rakkaudella Jassu

Ps. En tosiaan tiedä mitä tämän tekstin fontille tapahtui. Vaikka jo viisi kertaa vaihdoin sen oikeaksi, se aina muuttuu julkaistaessa pieneksi. Ei voi mitään :/

38 kommenttia:

  1. Täällä Amerikassa on tosiaan lakiin kirjattu vaade esteettömyydestä. Ja se näkyy kyllä ihan kaikkialla, esim. parkkipaikoilla on aina useita inva-paikkoja, samoin vessoista aina ainakin yksi on inva-wc, busseissa on liikuteltavat liuskat pyörätuoleille jne... Erikoisin paikka, missä tuo estettömyysvaade toteutuu mielestäni hienosti on luonnonpuistot, sillä niissä on aina lyhyt asfaltoitu lenkki, minne pääsee myös pyörätuolilla. Itse asiassa Yosemiten luonnonpuistossa todistin itse tilannetta, jossa täydestä bussista kuljettaja "heitti ulos" viimeiseksi tulleet ja auttoi sisälle pyörätuolilla kulkevan (busseja siis kulki non-stoppina, joten tuo ulosheitto ei ollut oikeasti niin vakavaa). Harmillista kuitenkin on, että noita inva-pysäköintilupia saa liiankin helposti, ja porukka hakee niitä ilman oikeaa syytä, jotta saa parhaimmat parkkipaikat...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilmankos esteettömyysjutut oli niin hyvin :) Voi että, nyt mä haluan vaan entistä enemmän takaisin sinne!

      Poista
  2. Oon miettiny näitä hirveesti aikoinaan kun kuntoutuksen lähihoitajaksi opiskelin ja asiasta jollain kurssilla puhuttiin. Fyssariksi sillon opiskeleva kaveri kerto myös sitä, miten he oli lähteneet Helsingin keskustaan ihan kokeilemaan asiaa toinen pyörätuolissa ja toinen avustamassa, jotta sais oikeesti näkökulmaa asiaan. Näiden asioiden pitäis toimia hirveen paljon paremmin, tuntuu oikeesti jo oudolta ettei tällaset oo automaatio ja toteudu samalla kun kaikki muutkin!

    Ps. Uus lukija moi! Sulla on hirveen kiva tapa asioita kirjotella ja mukava päästä näkemään sunkin kannalta juttuja! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hah juu Helsinki on aika paha paikka pyöriksellä. Mukulakiviteitä on jo niin hirmusesti varsinkin siinä keskustan alueella että huhhei =D
      Oi mahtavuutta tervetuloa seurailemaan mun blogia! :)

      Poista
    2. Keskusta on jo ainakin osittain niin vanhaakin aluetta Helsingissä että sekin vaikeuttaa tasa-arvoista liikkumista. Museovirasto suojelee eriarvoistumiseen johtavia ratkaisuja pakottamalla pitämään paikat alkuperäisasussaan...

      Poista
  3. Toi invapysäköintilupa homma on ihan päin hemmettiä suomessakin!!! periaatteessa kuka tahansa voi saada luvan vielä useampi käyttää paikkoja luvatta.

    Onneks niitä oikeasti tarvitsevatkin saavat lupia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu siis todella useat käyttää niitä luvatta! Murr.. :D

      Poista
  4. Suomeakin huonompia paikkoja esteettömyyden suhteen löytyy Jasmine. Varsinkin jos lähdet itään päin!!!

    Mikä kännykkä sulla on ku noi kännyllä kuvatut kuvat on noin hiton laadukkaita?!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis ihan varmasti on huonompiakin paikkoja, mutta silti täälläkin vois olla paremmin! Mulla on ihan iPhone 4s :)

      Poista
  5. Kirjoitat asiaa! Tosi aiheellinen postaus :)

    Mä näin sut muuten Londonissa lauantaina :) Siinä jossain aulassa. Oisin keppeineni tullut juttelemaan mutta siinä oli niin tungos, että piti kulkea vaan ohi kun siellä joutuu muuten niin tuupituksi... Eikös ollutkin aika täyttä silloin?

    Miten sulla sujuu muuten siellä kulku, väistetäänkö sua asiallisesti? Entä tuutteko kavereiden kanssa ne liukuportaat (mahtuuko pyöris niistä) vai onko siellä hissikin jossain? Ne rappuset, jos ei oo liukuportaat joskus käytössä, on hankalat mullekin pelkästään keppien kanssa, vielä hankalampi sulle ja kavereille tai kuka/ketkä sua auttaakin... Joten oispa se hissi siellä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)
      Hyvin mulla sujuu esim. just Londonissa liikkuminen. Toki siellä ne tasot on semmosia, et kaverit joutuu jeesaa, mut ei ihmismäärän takia mitään ongelmia. Hyvin kaikki väistää mua. Jaaa olis siellä hissikin, mut mä oon aina mennyt tuolla niitä liukuportaita, ne on aika iisit mennä tuolilla, siis kavereiden avustamana tietty. Kyllä siis hissikin löytyy ja sitä portsarit aina tarjoavat, mutta oma valinta ollut ne portaat!

      Poista
    2. No hyvä että väistetään :) Mulla varmaan itellä on se, että ei niitä keppejä niin huomaa välttämättä jos on joku hämärämpi paikka baarissa ku ovat semmoset tummat, eivät perinteiset harmaat :D Tai sitte oon osannut olla vaan just sopivasti pahimmassa tungoksessa!

      Okei, hyvä tietää että on hissikin siellä kuitenkin!

      Poista
  6. Ja lisäyksenä - ei pelkästään pyörisläiset vaan muutkin erityisryhmät kuten huonosti liikkuvat vanhukset, kehitysvammaiset, pienet lapset ja muuten liikunta rajoitteisemmat ihmiset. Työttömiä ja muita "höösäillään" ihan kunnolla ja opiskelijatkin saa vähemmän rahaa tässä maassa. Pitkään oon ollu hiljaa näistä asioista, mutta mitä vanhemmaksi tulee alkaa ymmärtämään! Anteeksi tämä pieni avautuminen, mukavaa syksyn jatkoa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä avautuminen älä sitä pyytele anteeksi :) Kivaa syksyn jatkoa sulle!

      Poista
  7. Moi! Törmäsin tänään sun blogiin ja luin heti monta sivua taaksepäin ja oli ihan pakko tulla kommentoimaan kun sä vaikutat niin positiiviselta ja kivalta! Mä oon töissä henkilökohtaisena avustajana ja oon työn takia usein miettinyt miten omakin elämä muuttuis jos joutuis vaikka onnettomuuteen. Sun asenne vaikuttaa ihan huipulta! Jään lukemaan lisää:-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee mahtavaa, tervetuloa vaan jatkossakin seurailee Rakkaudella Jassua =)

      Poista
  8. Mä luulen että se miks Amerikassa on asiat noin paljon paremmin, on se että siellä on myös huomattavasti enemmän ihmisiä. Sillon myös pyörätuolia käyttäviä ihmisiä on enemmän ja heidän on helpompi vaatia oikeuksiaan. Sä et kuitenkaan ole käynyt kuin parissa isossa kaupungissa, ja voin kokemuksen syvällä rintaäänellä paljastaa ettei asiat ole yhtään sen hienommin ja esteettömämmin niissä pienissä paikoissa joissa ei käy turistejakaan ikinä.
    Ymmärrän sun ärsytyksen kyllä erittäin hyvin. Oon itse ollut henkilökohtasena avustajan ja ihan älytöntä säätämistähän se on munkin pienessä kotikaupungissa, saada sitä pyörätuolia yhtään mihinkään kauppaan. Mut ongelmana varmaan onkin se, että varsinkin tässä taloustilanteessa, on aika mahdotonta lähteä kaikkia rakennuksia ja taloja tekemään esteettömiksi. Mikä ei tietenkään millään tavalla tee siitä oikeutetunpaa tai reilumpaa, mutta meille ihan yhdessä liikkeessä sanottiin ettei heillä ole varaa tehdä liikkeestä esteetöntä, vaikka kuinka haluaisivat. Sama koskeen varmasti aika monia muitakin liikkeitä.
    Musta on oikeasti tosi ikävää ja väärin että maailma toimii enemmistön ehdoilla, mutta mä kuitenkin myös näkisin että tässä asiassa on menty paljon eteenpäin ihan parin viime vuosikymmenen aikana. Mä myös uskon että on parempi osoittaa tarkka ongelmakohta (esim. ramppien puuttuminen liikkeistä joissa on portaat) kuin yleisesti todeta että ei ole kovin esteetöntä tämä elo täälläkään. Maailma ei harmillisesti muutu hetkessä ja vähemmistöt usein jää vähän jalkoihin kun asioista päätetään. Mutta just tuollaiset ihmiset kuin sä, voi vaikuttaa niihin asioihin ja se meillä täällä Suomessa kuitenkin on aika hienosti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pikkuhiljaa saadaan varmasti täällä Suomessakin nämä jutut parempaan suuntaan, ja kuten sanoitkin - onhan nämä asiat edenneet parin viime vuosikymmenen aikana :) Ääntä vaan kuuluviin ja hommat lähtevät varmasti etenemään - sinne parempaan suuntaan!

      Poista
    2. Anonyymi, missäs sitten oot käynyt, kun on niin paljon kokemusta? Itse oon reissannut eri puolella Yhdysvaltoja, myös pienissä paikoissa keskellä-ei-mitään. Ja niistäkin paikoista on aina löytynyt invahuone hotellista, invavessat pikkurafloistakin ja teiden varsilta pysähdyspaikoilta yms. yms. Ja paikalliset ovat aina mielellään tarvittaessa auttaneet. Oltiin kerran festareilla keskellä vuoristoa ja siellä oli invavessat, kuljetukset parkkipaikalle ja kaikki muukin kunnossa... eipä kuulosta ihan suomalaisten festarien meiningiltä.

      Toki väkiluvullakin voi olla jotain väliä, mutta kyllä monissa pienemmissäkin maissa asiat voi olla paremmin. Tiedätkö mikä on ADA eli the Americans with Disabilities Act?!? Se on vammaisia koskeva laki, joka koskee syrjintää, julkisten paikkojen esteettömyyttä, vammaisten työllistämistä jne. kaikkialla maassa eli ei vain isoissa kaupungeissa. Eli ei kannattaisi huudella, jos ei ole parempaa tietoa.

      Poista
    3. Hah, vai että kokemuksen syvällä rintaäänellä? Amerikassa on kuule olemassa ihan vammaisia ja esteettömyyttä koskeva laki ja se pätee sekä isoissa kaupungeissa että pikkukylissä. Että revi siitä kokemusta.

      Poista
  9. Oikeaa tekstiä kirjoitit, olen sun kaa samaa mieltä! :) Pitäisi arvostaa pyörisläisiä enemmän!!

    VastaaPoista
  10. Onpa sulla karvanen käsi :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahah :D Siis katoin ihan samaa tossa pari päivää sitten ja mietin et kommentoikohan joku vielä tota =D!

      Poista
  11. Hyvä teksti! Oon monta kertaa miettinyt kuinka vaikeaa joihinkin paikkohin pääseminen on pyörätuolilla, milloin kierrät koko rakennuksen, jotta löydät rampin ja milloin "kinuat" henkilökuntaa päästämään sut hissiin. Ei mene nallekarkit tasan. Just yks päivä ihmeteltiin yhden pyörisläisen naisen kanssa sitä kun sairaalan ovien aukaisupainikkeet oli n. 1,7m korkeudessa, eihän niihin yllä istualteen mitenkään! Ajatus hyvä, toteutus ei..

    Vammaisillakin on oikeus itsenäisyyteen ja omaehtoiseen kulkemiseen ja tätä pitäisi huomioida kyllä yhä enemmän!

    VastaaPoista
  12. Miksi sun pitäisi päästä kaikkialle minne normaalitkin ihmiset menee? Menisit vaan sinne minne pääset ja oisit tyytyväinen. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikähän on "normaalin ihmisen" määritelmä? Millä perusteella voidaan siis jakaa kuka saa päästä minnekin? Ja kyllä menenkin sinne minne pääsen ja olen erittäin tyytyväinen. Mä vaan haluan ylittää kynnyksiä ja mennä sinne, minne ei välttämättä pääsisikään (ainakaan helposti), jotta joskus kaikilla olisi mahdollisuus päästä minne tahtoo.

      Poista
    2. Mä ainakin toivon, että tää anonyymi ei käy niissä paikoissa, missä on muita ihmisiä. Varmaan sukua sille Hyvinkään kahvilanatsille.

      Poista
    3. No, normaali voi kävellä ja on terve. Koita vaan tyytyä siihen mitä sulla on. Ihmiset on paljon vähemmästäkin onnellisia! :)

      Poista
    4. No kuka määrittelee kenen pitää päästä ja minne? Minne semmoseen paikkaan sulla on oikeus mennä, mihin Jasminella tai jollain muulla pyörisläisellä ei vois olla oikeutta mennä/asiaa käydä? Huhhuh. Kyllä pyörisläisten pitää päästä samoihin paikkoihin kuin muidenkin - siis jos puhutaan rakennuksista jne. Vaikea tietty jotain vuorikiipeilyreittejä tehdä pyörisläisille mutta näin yleiset paikat.

      Poista
    5. Mulle tulee oikeasti paha olo, kun tyypit kirjoittelee tuollaista. Onko sun mielestä sit ihan jees, että natsien mielestä juutalaiset eivät olleet "normaaleja"? Tai olisiko sulle ihan ok, että jos joutuisit onnettomuuden tai sairauden vuoksi pyörätuoliin, sun kaverit (jos sulla on sellaisia) ei enää pyytäisi sua mihinkään, koska kaikkiin paikkoihin ei pääse kunnolla? Aivan käsittämätöntä. Mun mielestä Jasmine, kuten myös mun pyörätuolia käyttävät ja muut liikuntarajoitteiset kaverit ovat ihan normaaleja, ja paljon parempi tyyppejä kuin ahdasmieliset kiihkoilijat.

      Poista
  13. Siis aamen! Mä voisin paasata tästä aiheesta loputtomiin, mutta yritän hillitä itseni. Hienoa, että otit kantaa tähän ja aina kannattaa avata suu ja vaatia parempaa. Muuten ei mikään ikinä muutu.

    Sen ymmärrän, että vanhoja keskustan rakennuksia ei ihan helposti tehdä esteettömiksi (tosin edelleen muistuttaisin, että Kolosseumissa on hissi!!!), mutta tuskin uuden esteettömän rakennuksen tekeminen on sen kalliimpaa kuin esteellisenkään, jos suunnitellaan kunnolla ja käytetään asiantuntijoita apuna. Onneksi Suomessa sentään asiat on vähän paremmin kuin monessa muussa maassa, mutta asenteet on edelleen monelta osin surkeita. Ja varsinkin, kun ollaan paljon reissattu jenkeissä ja oltu siellä töissäkin, aina ketuttaa tulla tänne ja huomata kaikki puutteet ja varsinkin asenneongelmat. Toki jenkeissä on ongelmiakin (suuria sellaisia), esim. turha luulla, että saisit valtiolta avustuksia/pyörätuolia tai edes sairaalahoitoa, jos sulla ei oo superkallista vakuutusta. Siellä näkee kyllä katukuvassa paljon enemmän pyörätuoleja eivätkä lapset kysele ”mikä toi on?”, toisin kuin täällä. Ja varsinkaan aikuiset eivät siihen sitten hyssyttele, että ”ei tuollaista saa kysellä” tms.

    Helsingissä ei varsinkaan busseissa juuri näe muita pyörätuoleja (ratikassa silloin tällöin, kun ne on nykyään lähes kaikki matalalattiaisia eli on sitä edistystäkin tapahtunut), joten kyse ei ole siitä, että kuskit ”joutuvat koko ajan auttamaan”. Ja niissä on luiskatkin eli ei tarvitse nostaa, sillä se ymmärrettävästi ei ole kenellekään turvallista. Siis tarkoitan sitä, että nostaja voi kokemattomana loukata itsensä tai pyörätuolissa oleva voi vaikka kaatua, kun jotkut urpot päättävät nostaa tuoli pyöristä. Mutta silti useamman kerran kuski on jättänyt pyörätuolia käyttävän pysäkille, kun ei ole viitsinyt nostaa ahteriaan penkistä.

    PS. Mukulakivetykset helvettiin! Ne on siis so last season.

    VastaaPoista
  14. Ajattelin juuri samoin noista esteettömyysasioista Suomessa, kun lääkärit sanoivat muutama vuosi sitten, että joudun nivelieni takia lähivuosina pyörätuoliin. Suomessa oli "pakko" sinnitellä jaloilla moniin paikkoihin. Muutettiin kuukausi sitten Englantiin, ja täälläkin pääsee pyöriksellä joka paikkaan!! Joka kadunkulmassa on luiska, missään ei ole kynnyksiä, bussiin pääsee ilman avustajaa, koska pysäkki on niin korkea, että linja-auton kynnys laskeutuu samalle tasalle! Mutta kai täällä on vähän sama asia kuin tuolla Amerikassakin, kun on paljon ihmisiä, myös pyörisläisiä on paljon enemmän. Mukavaa syksyn jatkoa sulle! :)

    VastaaPoista
  15. Oot Jassu ihan oikeessa että suomes pitäs olla paremmin hoidettu edsteettömyysasiat!

    VastaaPoista
  16. Tää on kanssa asia, joka saa mut välillä ihan raivon valtaan Suomessa. Viimeisein kolmen vuoden aikana, on tullut itsekin huomattua miten takapajula, junttila Suomi on esteettömyydessä. Eikä täältä tarvitse kovin kauas lähteä, että tilanne paranee, ihan Ruotsi riittää.

    Aika paljon on käyty keskustelua siitä, mite VR on päättänyt poistaa avustajia asemilta jne. Oma esimerkki on muutaman vuoden takaa Nizzan matkalta. Oltiin suunniteltu, että lähdetään käymään Nizzasta Monacossa ja päädyttiin, että mennään junalla. Nizzassa ei tarvinnut varata pyörislippua vähintään kahta päivää aiemmin, kuten Suomessa. Senkun vaan ilmesty asemalle ja osti lipun, josta lipun myyjä ilmoitti eteenpäin ja päästiin oikealle laiturille kiertotietä. Junaan noustessa ilmoitettiin, että Monacon päässä ollaan meitä vastassa, koska laiturit on siellä matalampia. Päästiin perille ja vastassa oltiin. Vastassa ollut henkilökunnan jäsen sanoi, että takaisin lähtiessä käydään vaan huikkaamassa tiskillä, että mihin junaan ollaan menossa ja takaisin tullessa näin tehtiin. Taas tuli henkilökunta ja päästiin junaan ja ilmoitettiin, että Nizzassa ollaan vastassa ja niin myös oli. Kaikki hoitui, ei mitään mutinoita, ei mitään varauksia, ei mitään ennakkoilmoituksia. Kuten kuuluukin. Näiden jälkeen herää aina kysymys, miksei Suomessa onnistu, kun jokapuolella muualla onnistuu?

    VastaaPoista
  17. mustakin on kiva että muutoksia on tehty ja pyörisläisetkin pääsee bussiin. Mutta se harmittaa ja tekee mut surulliseksi koska osa kuskeista ei sitä ymmärrä....

    Olin yhtä tapahtumaan näkemässä/kuulemassa kun olin menossa bussilla kotia, ja paikkakuntana juuri jyväskylä...

    Vanhempi mies pyöriksessä, pyytää voiko takana olevan rampin laskea... ja kuskilla oli heti jotenkin vaikeeta sen suhteen.. en kuullut mitä se sanoi mutta jotain... Pyöris mies joutui ainakin 3 kertaa pyytämään kuskia laskemaan sen rampin.. ja sitten kun kuski lähti laskemaan ramppia se huuti kuskin paikalta-rampin luokse välillä voi jumalauta sun kanssas, ja näytti todellakin nyrpeää naamaa(oli ulkomaalaistaustainen).. laski rampi, pyörisläinen pääsi kyytiin.. sitten kun pyörisläinen oli määränpäässään ja jäi kyydistä.. kuskilla oli edelleen todella nyrpeä naama, ja pyörisläinenkun pääsi kyydistä oli edelleen se jumalauta... samapa onko suomalainen vai ei mutta käytös oli aivan järkkyä siltä kuskilta..

    Ja tämä minua harmittaa suunnattomasti. Pyörisläisten elämää yritetään parantaa, ja linkkikuskit ei osa ainakaan osaa ottaa tätä parannusta iloisesti vastaan... :(

    VastaaPoista