maanantai 25. marraskuuta 2013

Hei mä lennän - TUULITUNNELI

Perjantaina pääsin kokemaan jotain aivan uutta. Nimittäin lentämään Pyhtäällä sijaitsevassa tuulitunnelissa! Itseasiassa tämä koko juttu on aika uusi Suomessa; Sirius on avattu vasta viime heinäkuussa.
Tuulitunneli on siis toinen Siriuksen elämyksistä, surffauksen lisäksi. Lentokokemus tuulitunnelissa vastaa vapaapudotusta lentokoneesta. Ilmavirran maksiminopeus on yli 260 km/h, mutta aloittelijat lentävät noin 180 km:n tuntinopeudella. Lainasin hiukan faktoja Siriuksen nettisivuilta. Tuosta ehkä saitte jotain käsitystä(?) siitä, mitä mä kävin siellä kokeilemassa.


Koko juttu alkoi kesällä Iltalehden Flyboarding -jutusta. Sen avulla mun blogin löysivät juuri oikeat tahot ja mun unelma lentämisestä (ah, laskuvarjohypystä) huomattiin. Tapasin pari laskuvarjohyppyharrastajaa ja tämän jälkeen alkoi suunnittelu siitä, että mä lentäisin tuulitunnelissa. Ja mä olin siis todellakin innoissani mukana kun tälläsestä mahdollisuudesta kuulin!
Muutama laskuvarjohyppääjä (hurjapää) päätti perustaa tilin, jolla kerättiin rahaa mun unelman toteuttamiseen. Mukaan lähtivät monet hienot tyypit, jotka näkivät tilikeräyksen facebookissa. Ihan uskomatonta, mikä vaikutus mun blogilla ja näiden ihmisten kommenteilla oli! Varat lentoon kerättiin käsittääkseni aika nopeasti. Vau :)


Vihdoin viime perjtantaina noin 250 kilometriä ajettuamme (äidin ja iskän kanssa) saavuimme Pyhtäälle Siriukseen. Heti alkuun mulle ilmoitettiin, että ohjaajanani ja kouluttajanani toimii Joel O'Donoghue. Mua ei ollut jännittänyt tätä ennen lainkaan koko homma, mutta kun tajusin, että joudun toimimaan englannin kielellä niin kylläpä tätäkin neitiä alkoi hiukan jännittämään..
Ensimmäisenä Joel antoi mulle puettavaksi haalarin. Kauniissa kokohaalarissani sitten kuuntelin mitä tuleman pitää; kuinka tunnellissa ollaan, miten kommunikoimme siellä (vain käsillä) ja kauanko homma kestää. Aivan alkuun olin tietenkin allekirjoittanut viralliset ja liput ja laput, joissa kerrottiin kaikki mahdollinen tästä huikeasta elämyksestä.


Joel varmisti vielä ennen lentoa, että olenhan ymmärtänyt kaiken. Tämän jälkeen olimme valmiita aloittamaan. Meitä oli neljä tyyppiä kokeilemassa tuulitunnelia ja kävimme lentelemässä vuorotellen omat aikamme. Välissä oli siis minuutin tai parin tauko aina ennen omaa suoritusta. Mulla oli yhteensä lentämistä 15 minuuttia, joka on kuulemma melko pitkä aika ensikertalaiselle.
Mulle sanottiin lentämisen olevan raskasta fyysisesti, joten hyvä kunto hommaan on todellakin plussaa. Mä ihmettelin 15 minuutin jälkeen tätä "fyysisesti raskasta" -kommenttia, mutta seuraavana aamuna kyllä todella huomasin tehneeni melkoisen urheilusuorituksen. Ihana tunne!Lentäminen oli mun mielestä mahtavaa, kivaa, kylmää! Hrr.. mulle tuli vilu siitä ilmavirrasta. Vaikeinta siinä oli käsien pitäminen rentona. Tästä Joel huomauttikin mua muutaman kerran lentojen aikana. Mutta kun sain kädet rennoiksi, rentouduin niin totaalisesti, että nautin lennosta aina välillä silmät suljettuina. Hauskaa oli ja en voi muuta sanoa kuin, että nautin todella paljon! Siinä mä vaan olin ja menin ja lensin. Kuinka huikeeta? Jasmine 5v sai kuin saikin näin reilu 15 vuoden päästä toteuttaa unelmansa! Tästä mä olen nähnyt unia lukemattomia kertoja.. ja haluan lentää jo uudestaan! Vieläkun keksittäisiin, kuinka mäkin voisin tehdä temppuja tuolla.


Kaiken siistin, jännän, unelmien toteuttamisen ja makeen haalarin jälkeen mut yllätti paikan viihtyvyys. Luulin Siriuksen olevan jokin laitosmainen mesta, jossa on kouluruokalamainen ravintola ja keskellä pönttö, jonka sisällä lennän. Mutta ehei. Kuten kuvista näkyy, Sirius oli sisustettu oikein viihtyisästi ja ravintolan ruoka oli aivan taivaallista.. aijai.
Pyörikselläkin paikassa oli helppo liikkua - oli paljon invapaikkoja pihalla, sisällä hyvä invawc ja kunnolliset hissit. Eipä paljon muuta valitettavaa ole kuin se, että onhan Pyhtää nyt aika kaukana Jyväskylästä. No, se välimatkakin toi tällä kertaa hauskan hotellireissun Haminaan vanhempieni kanssa. Eli en valita.


Loppuun vielä aluillaan oleva video mun lennosta (tämä ei ole vielä siis valmis versio). Ehkä viimeistään tuosta ymmärrätte, mitä mä sain kokea!

Hei, jäikö multa jotain mielenkiintoista kertomatta? Kyselkää, kommentoikaa. Mä en tiedä enää mitä sanoa. Kiitos miljoonasti lennon järjestäjille; Antti, Jari, Mörri, Joel ja (toinen ohjaajani) Mauri.. unohtuiko joku?
Nähdään viimeistään tandemhyppypuuhissa..

xoxo, "haluan lisää" Jassu

45 kommenttia:

 1. Seuraava askel voisi olla ensikesänä tandemhyppy koneesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen! Vieläkin muutaman vuoden takaa huippumuistot. Tosin välillä ihan miettii, että herranjestas, miten oon ikinä uskaltanut, kun tuolilla seistessäkin meinaa huimata... :D

   Ulkomailla on ainakin firmoja, joilla on käytössä jonkinlaiset erikoisvaljaat liikuntarajoitteisille. Muistaakseni jalat ainakin saa siten, etteivät sitten jää alle laskeutuessa. Luulisin, että Suomessakin jossain on mahdollista.

   Toinen ihan älyttömän kiva on parasailing (varjoa vedetään veneen perässä). Pääsee korkeuksiin, mutta ei tarvitse hypätä mistään eikä mene yhtä korkealle... Vähemmän pelottavaa siis. Se onnistuu hyvin liikuntarajoitteisiltakin. En tosin tiedä, onko ko. lajia tarjolla Suomessa.

   Ihanaa, että pääsit lentelemään ja näytät kaikille, että pyörätuolilla liikkuvakin voi tehdä vaikka mitä.

   Poista
  2. Suomessa tuo ei oo tällä hetkellä missään mahdollista. Mutta ensi kesänäpäs on ;)

   Poista
  3. uuu... jännää.. Tai siis en nyt tiedä, kumpaan lajiin viittasit (luultavasti laskuvarjohyppyyn), mutta anyway. :) Kiva kun on jotain odotettavaa...

   Ja hyvä, että "jouduit" puhumaan englantiakin. Oisit varmasti jännittänyt enemmän, jos oisit tiennyt asiasta etukäteen. Oletko muuten huomannut, miten muunmaalaiset puhuvat rohkeasti englantia (tai muita vieraita kieliä), vaikka eivät juuri mitään osaisikaan. Suomalaisilla taas on hirveä kynnys puhua vaikka olisi miten epävirallinen tilanne, jos eivät osaa laittaa kaikki prepositioita täydellisesti paikalleen... Tärkeintä olisi vain puhua, ei sitä muuten opi.

   Siitä tulikin mieleen, että kun olet jo jonkun verran matkustellut pyörätuolilla, oletko huomannut, että erimaalaiset tai vaikka eri puolella Suomea pyörätuolia käyttävään suhtauduttaisiin erilailla? Me ollaan huomattu, että ihan liian usein vieläkin Suomessa törmää siihen, että pyörätuolilla liikkuvan kaverille puhutaan itse henkilön sijaan tai ihmisten on selkeästi vaikea tietää, miten pitäisi "käyttäytyä".. Jenkeissä taas suhtauminen on usein mukavaa tai sanoisinko "neutraalia", kun siellä näkee pyörätuoleja ja muita vammoja enemmän katukuvassa. Lapsiltakin kuulee paljon vähemmän "mikä toi on?" -tyyppisiä uteluita (siis pyörätuoli). Siellä on paljon nuoria veteraanejakin pyörätuolissa, joten tilanne on sinänsä erilainen.

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Jari veti kunnon Horror-musat videen :)

  VastaaPoista
 4. Wau! Wau Japukka!! Huikea bloggaus ja mahtavat kuvat. Jutusta voi kyllä aistia sun huikeat fiilikset. Rupes itsellekkin tekee mieli mennä tuonne lentelee. Kerrotko vielä amatöörille että miten tuohon lentoon pääsee niinkuin lähtemään? Nouseeko itsestään ilmaan maasta vai miten? P.S. Mä uskon että marraskuinen Suomi on paljon valoisampi paikka koska sä hymyilet niin paljon! ;-) T: Palotelli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi vitsit! Siis ihan itsestään lähtee lentoon. Mä aina menin (tai siis mut tietty nostettiin) tonne suoraan mahalteen, joten leijuin jo samantien siinä. Seisovilteen tuossa pysyy maan pinnalla, mut toisaan jalat vaan irti maasta niin sit leijailee!
   Kiitos hirmusesti =)

   Poista
 5. Ihanan pirteä ja motivoiva blogi sulla!! :)

  http://riikkadidit.blogspot.com.es/

  VastaaPoista
 6. Huikee juttu! Oon kyllä hiukan kade sulle, haluaisin joskus itsekkin päästä koittamaan :) mutta taas nähdään että positiivisuus palkitaan! Tuollainen hymynaama kuin sinä saa ihmiset innostumaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo oli kyllä kokemisen arvoinen juttu :) Eikun lentämistä sielläkin suunnittelemaan!

   Poista
 7. Sinne pääsee netistä ennaltavaraamalla

  https://book.siriussport.fi/fi/hinnat-ja-varaus/fly/

  VastaaPoista
 8. Heii mitäs Haminassa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sieltä oltiin vanhempien kanssa varattu hotellihuoneet ja ei oikeastaan kuin yövytty siellä, niin ei tarttenut ajella pimeässä Jyväskylään :)

   Poista
 9. Ihana blogi! :) Näyttää todella vauhdikkaalta!
  T.Sirre

  VastaaPoista
 10. Vau, kuulostaa ja näyttää mahtavalta :) Oli varmasti melkonen elämys!

  VastaaPoista
 11. Moi Jassu!

  Ihana postaus jälleen! :) ja wau, mitä olet päässyt kokeilemaan, varmasti unohtumaton elämys ja kokemus sinulle. Ihana kuulla, että olet viettänyt aikaa läheistesi kanssa v-lopun!

  Asenteesi antaa itsellekki lisää voimia jaksamaan! Kiitos Jassu! <3

  P.s. Saako sulle lähettää joulukortin? vaikka olenkin ihan tuntematon ihminen, mutta olen tätä blogiasi pitkään lukenut, ja vaikutat ihanalta ihmiseltä. Ois kiva tavata sinut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli mahtava kokemus kyllä! Ihana kuulla, että mun asenne antaa voimia, mahtavaa :) Hmm saa toki lähettää, mutta en kyllä tiedä miten kortti löytäisi perille.. ?

   Poista
  2. Voiko sulle lähettää kortin sähköpostilla?!

   laita mulle sähköpostiin osoitteesi niin mailaan sulle hyvät joulut!
   henna.moilanen83@hotmail.fi

   p.s. Käy kattomassa mun blogia, siellä on kuvia korteista ja muusta.
   http://askartelujani.blogspot.fi/

   Poista
 12. Ite kävin loppukesästä tuolla ja tunneli oli aivan mahtava! Tunnetta oli vaikee kuvailla jälkikäteen muille :D Ruoka tuolla oli myös erinomaista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kivaa, joku muukin on käynyt tuolla! Juu se ruoka oli kyllä namia :p

   Poista
 13. Varmasti huikea kokemus! Mahtavaa kun käyt rohkeasti kokeilemassa kaikkia uusia juttuja, toivottavasti tulee paljon mahdollisuuksia kokeilla kaikenlaista myös tulevaisuudessa =)
  -Arz

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että tulevaisuus tuo tullessaan lisää huikeita kokemuksia :)

   Poista
 14. Wau! Mäki haluun! Tosi ihania ihmisiä kun tollaisen kokemuksen sulle järkänny! :) -Petra-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen tota! Noniin aivan ihania tyyppejä :)

   Poista
 15. Mulle tuli ihan vedet silmiin kun sun onnellisuutesi huokuu tästä postauksesta ! :') Mahtavaa, että pääsit kokemaan tuon!

  VastaaPoista
 16. Heii! Vähäsenkö näyttää hauskalta tuo lentäminen, enpä oo moisesta aikasemmin kuulukkaa mut nytpä tiiän. Halusin ihan muuten kysyä tunnetko BB-Aleksin hyvinkin ku samasta kaupungista ilmeisesti ootte kotosin?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En mäkään tälläsestä oo kauaa tiennyt! Eii me hyvin tunneta, tuttuja ollaan :)

   Poista
 17. Aivan mahtavaa! Noin ne hommat järjestyy,kun joku joka tuntee jonkun.... Ja ihmisillä on halua ilahduttaa, toteuttaa unelmia - pätee kaikenlaiseen auttamiseen! Tuollaisen elämyksen voimalla varmaan fiilis leijua pitkään hyvissä sfääreissä :-) Tandemhyppy-postausta odotellen ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just näin! Sitä postausta (tai sen tekoa) mäkin odotan!! Aikaa siihen on, mutta varmasti odottamisen arvoista.

   Poista
 18. Ihan mahtavaa, että pääsit kokemaan tuon! :)

  VastaaPoista
 19. Huispaus tulee mieleen.

  VastaaPoista
 20. Heippa! Olipa hauskaa tavata sinut tänään, olet juuri niin aurinkoinen ja valoisa kun ajattelinkin. Upea kokemus tuo lentäminen. Kyllä maailmassa on monta ihmettä tarjolla :)

  VastaaPoista
 21. Siriuksen sivuilta löytyneen videon kautta löysin tämän blogin ja totta kai piti heti selailla kuka tämän iloisen blogin takana on :) Ja kun alusta asti lähti selaamaan niin kyllä siinä nuori mies välillä herkistyi kaikelle tapahtuneelle.. Mutta kaikesta huolimatta on hienoa lukea tätä blogia ja ihastella sinua sitä miten positiivinen olet! Lisäksi silmät aukesivat vielä lisää sille mitä kaikkea voi tehdä vaikka onkin pyörätuolissa. ps. tätähän täytyy alkaa seuraamaan :)

  VastaaPoista
 22. Minäkin löysin vasta blogisi, enkä tiedä mitä sanoa. Luin merkintöjä sieltä täältä alusta saakka, ja tuntuu kuin aika olisi pysähtynyt. Päässä pyörii niin paljon erilaisia tunteita: ihailua, surua, epäuskoa, halua auttaa, kunnioitusta ja rakkautta. Harvoin sitä pysähtyy oikeasti ajattelemaan, miten kaunista elämä onkaan. Kaikkea hyvää sinulle, perheellesi ja ystävillesi! Tulen taatusti seuraamaan blogiasi jatkossakin.

  Ps. Onko tuosta kolarista tehty joskus jokin ajankohtaisohjelma, sillä jotenkin koko tapaus kuulosti niin tutulta? Yhdistin sen heti joskus minut niin ikään pysäyttäneeseen TV-ohjelmaan, ja vaikka kysynkin, olen varma, että ohjelmassa on täytynyt olla juuri sinä. Lämmin halaus!

  VastaaPoista
 23. http://www.youtube.com/watch?v=kqLMECjXlUU

  VastaaPoista